„Mai scump, tot mai scump!”, este refrenul melodiei pe care ACET o dedică la început de primăvară consumatorilor din toate localitățile racordate la rețelele operatorului regional de apă și canalizare.
Chiar din prima zi a lunii martie, tarifele pentru apă potabilă și canalizare sunt majorate, pentru a doua oară anul acesta, încât fiecare metru cub de apă consumată ne costă 14 lei (13,99 lei mai exact).
Asta deoarece de la 1 martie 2023 costul unui metru cub de apă potabilă furnizat de ACET Suceava este de 7,29 lei (inclusiv TVA), la care se adaugă 6,70 lei (cu TVA) – tariful de canalizare/epurare.
Noua creștere de tarif de la ACET nu este una „de speriat”, dacă ținem cont de faptul că majorarea este de 22 de bani/mc apă potabilă și 26 de bani/mc de apă care ajunge în rețeaua de canalizare. Și de obicei, cât e consumul de apă potabilă, tot atât este facturat și la canalizare/epurare.
Numai că scumpirile de la 1 martie vin după numai două luni de la o altă majorare a tarifelor ACET, de la 1 ianuarie 2023, care a fost mai „consistentă” - 1,06 lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă și cu 1,75 lei pentru fiecare metru cub de apă uzată, pentru canalizare/epurare.
Altfel spus, anul acesta prețul unui metru cub de apă rece a crescut cu 1,28 de lei, la care se mai adaugă 2,01 lei la tariful de canalizare.
Dacă la finele anului 2022 prețul unui metru cub de apă potabilă din rețeaua ACET era 6,01 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie 2023 prețul a crescut la 7,07 lei (cu TVA). În același timp, tariful de canalizare/epurare a apei uzate, care era de 4,69 lei (cu TVA)/metru cub la finele anului trecut, a ajuns 6,44 lei de la 1 ianuarie 2023.
Scumpirile succesive au fost făcute cu aprobarea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), fiind justificate în primul rând de creșterea costurilor la energia electrică (fără de care nu ar putea funcționa în primul rând complexul sistem de pompe de captare, stațiile de tratare și pompele care asigură presiunea în rețea), de cele ale carburantului, dar și de costurile forței de muncă.
Comparativ, în urmă cu cinci ani, în 2018, tariful unui metru cub de apă potabilă era 4,82 lei, iar cel de canalizare/epurare era 3,63 lei mc – în total 8,45 lei pe metrul cub de apă consumat, iar asta în condițiile în care TVA-ul era de 19%, iar acum este redus la 9%.
Practic, în doar cinci ani constatăm aproape o dublare a tarifelor la o utilitate de bază, apa necesară zi de zi, care, la un consum normal (10-15 metri cubi lunar pentru 2-3 persoane), înseamnă deja facturi de câteva sute de lei pentru fiecare familie.