Perioada de convocare a Adunării Generale a Asociațiilor de Proprietari se apropie de final, luna martie fiind ultima în care se vor mai putea ține aceste ședințe în care se iau decizii importante referitoare la bunul mers al lucrurilor în fiecare asociație în parte, conform Legii nr. 196/2018.
„Mai sunt 32 de zile până la încheierea primului trimestru și a perioadei în care pot fi programate Adunările Generale ale Asociațiilor de Proprietari. Din cele 131 de asociații de proprietari din municipiul Suceava au fost programate întruniri la 126, iar cinci asociații nu au programat încă Adunările Generale”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi, care coordonează activitatea Serviciului Asociații de Proprietari din primărie.
Președintele, împreună cu Comitetul Executiv, trebuie să stabilească data, locul și ora Adunării Generale ordinare sau extraordinare și să le comunice Serviciului Asociații de Proprietari, conform HCL 303/2020. Asociațiile de proprietari care nu au programat Adunările Generale vor fi sancționate cu valori cuprinse între 300 și 1000 de lei.
Doar un sfert din Adunările Generale au avut loc
Harșovschi a spus că până acum au avut loc adunări generale doar la un sfert din asociațiile de proprietari, la care au fost dezbătute probleme legate de toaletarea copacilor, problema câinilor comunitari, reabilitarea termică a blocurilor prin PNRR sau OUG 18/2009, solicitarea realizării de parcări noi, efectuarea curățeniei pe străzile secundare, precum și alte probleme privind repartizarea cheltuielilor în listele de plată.
În câteva situații au fost schimbați președinții de asociație.
Viceprimarul Sucevei a îndemnat cetățenii să participe la aceste ședințe, care sunt foarte importante pentru că îi vizează direct deciziile care se iau acolo, plus că se pot semnala aspecte care țin strict de zona lor și pot fi aduse în atenția administrației locale, pentru rezolvare.
„Doresc transparența alegerii conducerii, a salariilor, a raportului de venituri și cheltuieli, precum și a altor probleme cu care se confruntă asociațiile și fac din nou apel la toți cetățenii să se prezinte la întrunirile Asociațiilor de Proprietari”, a adăugat Lucian Harșovschi, care participă la aceste întruniri, în măsura în care îi permite programul.
Procentul proprietarilor prezenți la adunările generale desfășurate este cuprins între 4 și 10%. La prima adunare trebuie să fie 50% +1 din proprietari. Dacă nu este acest cvorum, atunci adunarea se reconvoacă în maxim 15 zile, iar atunci, indiferent de câți proprietari sunt prezenți, întrunirea se ține și se iau hotărâri cu 50% +1 din proprietarii prezenți.