Scandalurile în familie care ajung la cote atât de ridicate încât se ajunge la solicitarea poliției la fața locului și care cuprind adesea și agresiuni au devenit atât de dese încât sunt printre cele mai frecvente tipuri de intervenții ale echipajelor care răspund la apeluri de urgență.
În majoritatea covârșitoare a cazurilor este vorba de femei agresate de soți sau de concubini. Practic, aproape că nu este zi în care să nu fie câte un astfel de caz în care să se ajungă la apeluri la numărul de urgență 112. Iar în weekend, când se stă mai mult pe acasă, se ajunge la câte 4-5 astfel de sesizări pe zi. Așa s-a întâmplat și la finele săptămânii trecute.
Pe de o parte, victimele sunt încurajate să sune la poliție, având în vedere că și polițiștii pot emite ordine provizorii de protecție în baza cărora agresorii sunt evacuați din case. În unele cazuri, ca excepții, pot fi și exagerări din partea victimelor, însă la modul general este evident că violența este cuvântul de ordine în foarte multe familii din județul Suceava. Iar fenomenul pare a fi chiar în creștere.
Cifrele amețitoare ale agresiunilor în familie
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că în anul 2022 polițiștii din județ au emis 265 de ordine de protecție provizorii valabile 5 zile. Și această cifră spune multe despre frecvența agresiunilor în familie. Asta în condițiile în care mai multe sunt cazurile în care victimele nu solicită un ordin de protecție ori polițiștii constată că nu este cazul să îl emită.
Poliția are dreptul de a emite aceste ordine provizorii valabile 5 zile, nu mai mult. Victimele care vor ordine de protecție pe termen mai lung trebuie să se adreseze instanțelor de judecată.
De altfel, din cele 265 de ordine provizorii emise anul trecut de polițiștii de la IPJ Suceava 85 au fost transformate în ordine de protecție pe termen mai lung de către instanțele de judecată.
Fratele de la Cluj a anunțat că sora sa este bătută la Fundu Moldovei
Ultimul caz în care polițiștii au adus liniște într-o familie, măcar pe termen scurt, este de duminică, 26 februarie.
Duminică dimineață, în jurul orei 8.30, personalul de serviciu de la Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizat de către un bărbat din Cluj care a anunțat că sora sa, din satul Botuș, comuna Fundu Moldovei, este agresată de soț în locuință.
Polițiștii deplasați la fața locului i-au găsit pe cei doi soți acasă, femeia relatând că a fost lovită în mai multe rânduri de bărbat cu palma peste față și cu piciorul în fund.
De cealaltă parte, bărbatul a confirmat că există neînțelegeri și discuții despre divorț, dar a recunoscut că a lovit-o pe femeie doar cu o pernă.
Femeia a depus plângere scrisă pentru infracțiunile de violență în familie și amenințare și a completat un formular de risc în baza căruia polițiștii au stabilit că se impune emiterea unui ordin de protecție.
Bărbatului i s-a interzis să mai locuiască împreună cu femeia și să se apropie de ea, cel puțin pentru următoarele 5 zile.
O femeie cu urme de agresiune a fugit la spital și a cerut ajutor
Tot recent, sâmbătă, un agent de pază a sesizat că la Spitalul municipal Rădăuți s-a prezentată o femeie care declară că a fost agresată de soț.
Patrula de ordine publică ajunsă la fața locului a constatat faptul că femeia era panicată și prezenta urme de violență. Femeia practic fugise de acasă spre spital.
În urma discuțiilor purtate de polițiști cu aceasta, femeia a fost consiliată și a declarat că va depune și plângere scrisă cu privire la cele întâmplate.
În cauză s-a întocmit formular de evaluare a riscului, polițiștii constatând faptul că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei. Prin urmare, polițiștii au emis ordin de protecţie provizoriu față de soțul femeii, începând cu data de 25 februarie