Peste 13.000 de elevi din județ, din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, vor trece, în luna martie, prin focul simulărilor examenelor naţionale.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, primii care vor susține testarea sunt elevii de clasa a VIII-a, prima probă a simulării evaluării naționale - limba și literatura română - fiind programată pentru 20 martie.
Urmează proba la matematică pe 21 martie și proba scrisă la limba și literatura maternă, pe 22 martie. Pe 29 martie vor fi publicate rezultatele.
Prof. Gabriel Matei, inspector școlar general adjunct, a menționat că „în județul Suceava, pentru susținerea probelor scrise sunt înscriși 7.110 elevi. Organizarea și desfășurarea examenului vor avea loc în 162 centre de examen”.
Cât privește simularea probelor de la bacalaureat, „în județul Suceava, sunt înscriși 5.788 de elevi, dintre care 5.211 din clasa a XII-a și 577 din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă. Organizarea și desfășurarea examenului vor avea loc în 41 de centre de examen”, informează prof. Gabriel Matei.
Examenul are următorul calendar: 27 martie – proba limba și literatura română; 28 martie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), 29 martie – proba la alegere a profilului și specializării; 30 – proba la limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi publicate pe 6 aprilie.
Lucrările vor fi corectate de profesorii din școală
Inspectorul școlar adjunct Matei a mai menționat că evaluarea lucrărilor de la simulări se va face de către profesorii evaluatori din unitatea de învățământ.
„Rezultatele simulării se vor analiza la nivelul fiecărei clase prin:discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul fiecărei clase, ședințe cu părinții, dezbateri la nivelul consiliului profesoral etc. pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, de exemplu planuri remediale, grafice de pregătire suplimentară etc”, a mai menționat acesta.
Camerele de supraveghere audio-video vor fi funcționale în toate sălile din centrele de examen.