Faptul că Suceava are o rată de mortalitate mare în accidente rutiere, iar ani la rând a fost pe nedoritul loc I la nivel național în ceea ce privește numărul de persoane decedate, nu este cauzat doar de șoferii inconștienți care se urcă băuți la volan ori circulă cu viteză excesivă. Din păcate, s-a constatat ani la rând că multe dintre accidentele cu consecințe grave de la noi nu sunt dintre cele clasice, impact între două sau mai multe mașini. Iar analiza detaliată a accidentelor grave petrecute pe parcursul anului trecut în județul nostru confirmă din plin acest aspect pe care vrem să îl subliniem în acest material.
Astfel, foarte relevantă este analiza privind cele trei cauze principale ale accidentelor grave petrecute în 2022 pe drumurile publice din județul Suceava.
Suceava, un județ în care mor sau sunt răniți grav în accidente nepermis de mulți pietoni și bicicliști
Principala cauză a accidentelor de anul trecut a fost viteza excesivă – 34 de accidente, soldate cu 16 persoane decedate și 23 rănite grav.
A doua cauză a accidentelor a fost cea denumită ”abateri bicicliști”, cu 18 accidente grave, soldate cu 4 morți și 14 răniți grav. Aici intră toate accidentele provocate de bicicliști care au comis erori în trafic, mulți dintre ei căzând pur și simplu pe șosele, în timp ce alții au ieșit în fața unor mașini prin neasigurarea la schimbarea direcției ori prin ignorarea indicatoarelor rutiere privind prioritatea.
A treia cauză a accidentelor grave a fost traversarea neregulamentară a pietonilor, care a dus la 17 accidente grave, soldate cu 6 persoane decedate și 12 rănite grav.
Ce se poate observa este că numărul accidentelor grave provocate de bicicliști și pietoni se ridică la 35, cu unul mai mult decât evenimentele rutiere grave cauzate de viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de mers.
Accidente imposibil de prevenit, spun polițiștii. Infrastructura joacă și aceasta un rol important
Acest detaliu spune multe despre cum circulă unii pietoni și unii bicicliști pe șoselele județului și la ce pericole se expun.
E drept, lipsa infrastructurii adecvate contribuie și ea la aceste cifre, însă chiar și așa aceste accidente sunt exagerat de multe și de ani de zile generează practic cele mai multe tragedii.
Polițiștii rutieri spun că aceste accidente sunt și cel mai greu de prevenit, chiar imposibil. Dacă pentru viteză și depășiri se acționează cu radarele și se obțin rezultate în măsura logisticii existente, este imposibil să se facă prevenție cu toții pietonii și bicicliștii, mai ales în mediul rural, acolo unde au loc și cele mai multe accidente.
Vieți de copii pierdute
Cele mai multe accidente pleacă de la lipsa educației rutiere. Iar din păcate și copiii cad victime adesea în accidente în timp ce se deplasează pe drumuri publice pe jos sau pe biciclete.
Tragediile din ultimele zile, cu copii accidentați mortal de mașini, confirmă din păcate această particularitate a județului nostru.
În după-amiaza zilei de 22 februarie, un copil de 8 ani și-a pierdut viața într-un accident produs pe raza orașului Liteni.
Din cercetările poliției rezultă că în jurul orei 16.30, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Liteni, în timp ce conducea un autoturism VW, pe strada Siliștei, din direcția de la Liteni spre satul Siliștea, a acroșat un localnic în vârstă de 8 ani, care a încercat să traverseze strada prin loc nemarcat și fără a se asigura.
Andrei a fost preluat de la fața locului de o ambulanță SMURD și transportat la Spitalul Județean Suceava, unde, din păcate, în jurul orei 19.00 a decedat.
Șoferul implicat în accident a fost verificat cu etilotestul și nu era băut.
Polițiștii au deschis dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă, în cadrul căruia vor continua cercetările.
Acest accident de la Liteni este al treilea produs recent în județ în care a murit un copil.
Pe 18 februarie, un minor în vârstă de 15 ani a fost accidentat mortal de o mașină în timp ce se plimba cu rolele, pe raza comunei Slatina.
Accidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 21:25, din păcate fără ca minorul să fi avut elemente reflectorizante.