Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 47 (8271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulțumire

Parlamentarii AUR de Suceava atrag atenția că Legea Digitalizării Avocaturii vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, i-au transmis o interpelare ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în care atrag atenția că Legea Digitalizării Avocaturii, al cărei proiect a fost lansat în dezbatere în data de 9 februarie 2023, este un act normativ controversat care încalcă principiile ONU privind avocații. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa au făcut referire în interpelarea depusă pe 20 februarie a.c. la „Principiul 16” care este menit să garanteze libertatea comunicării cu clientul și să interzică sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, precum și să interzică instituirea unor obstacole în desfășurarea activității. Cei trei parlamentari AUR de Suceava au arătat că în forma în care apare proiectul se nesocotește acest principiu, avocatura fiind transformată într-un fel de „accesoriu la digitalizare”.

Aceștia au explicat că principiul 16 al ONU privind avocații care garantează libertatea comunicării cu clientul și interzice sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, după cum interzice instituirea de obstacole în îndeplinirea funcțiilor profesionale prevede că Guvernele se asigură că avocații sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie, pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinătate și nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute, precum și cu deontologia profesiei de avocat.

„Reglementări profesionale recunoscute înseamnă exact opusul experimentelor din proiectul de lege care are obrăznicia de a prevedea că <se completează> cu legea avocaturii, avocatura fiind un fel de accesoriu la digitalizare. Proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI și STS, care în baza unor convenții ar trebui să asigure avocaților securitatea cibernetică a portalului în care avocații ar urma să efectueze diverse operațiuni electronice în raport cu clienții lor și cu terții. Practic suntem asaltați din toate părțile de nevoia de implicare a serviciilor de informații în numele progresului și al garantării securității naționale. Din acest motiv considerăm că este unul dintre cele mai rușinoase proiecte legislative din ultimii ani care vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar”, au transmis parlamentarii AUR de Suceava. Acatrinei, Pușcașu și Dăneasa i-au solicitat ministrului Justiției să emită un aviz negativ și să dezavueze public această chestiune. De asemenea, ei le-au solicitat parlamentarilor care au semnat acest proiect retragerea acestuia și să își ceară scuze public. Parlamentarii AUR de Suceava au spus că avocații cu semnătură electronică au intrat în sfera digitalizării profesiei și trimit deja de pe emailul lor acte juridice către instanțele de judecată care beneficiază de protecția legislației privind semnătura electronică. „De ce este necesară intervenția STS și SRI în această ecuație? Mediul juridic este de părere că proiectul de lege pune în pericol libertatea și independența avocaților”, au spus Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa. În final ei l-au întrebat pe ministrul Predoiu dacă personal susține intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat și care este poziția oficială a Ministerului Justiției față de acest proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii AUR de Suceava atrag atenția că Legea Digitalizării Avocaturii vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar.
 Vizualizări articol: 780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii AUR de Suceava atrag atenția că Legea Digitalizării Avocaturii vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei