Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 24 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 45 (8269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Demers ambițios

Proiect de 47 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană vrea să obțină mai mult de jumătate din banii Fondului pentru Modernizare gestionat de Ministerul Energiei, pentru a reabilita și moderniza  rețelele de termoficare din oraș.

Ambițiosul demers a primit joi girul Consiliului Local, unde a fost aprobată documentația tehnico-economică a proiectului “Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava”. Obiectivul principal este creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de energie termică, dar și oferirea unor servicii mai bune consumatorilor racordați la sistemul centralizat de termoficare.

„Având în vedere gradul avansat de uzură a rețelelor primare și secundare, precum și a instalațiilor și a echipamentelor din punctele termice care au o vechime de peste 40 ani, implementarea proiectului presupune realizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de transport energie termică circuit primar, reabilitare a rețelelor de distribuție energie termică circuit secundar, respectiv reabilitare a punctelor termice”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi, în calitate de inițiator, alături de primarul Ion Lungu.

Valoarea totală a investiției este de: 232.713.753,34 lei (respectiv 47.019.528,69 euro) exclusiv TVA, din care 198.835.184,44 lei (respectiv 40.174.405,36 euro) reprezintă cheltuielile pentru lucrările de construcții – montaj.

Conform estimărilor, valoarea cofinanțării, adică suma care va fi alocată de la bugetul local, pentru efectuarea lucrărilor, ar fi de numai 2,65 milioane lei fără TVA.

„Pe 1 martie se deschide sesiunea de proiecte, iar un reprezentant al Primăriei Suceava va fi la București, la Ministerul Energiei, de la prima oră și va depune proiectul, dacă îl aprobăm astăzi. Fondurile totale sunt estimate undeva la 90 de milioane de euro, din care noi vrem să obținem 47 de milioane de euro”, a precizat Lucian Harșovschi.

Principalele lucrări prevăzute în proiectul care vizează termoficarea sunt:

  • reabilitarea a 13,760 km traseu (27,520 km de conducte) rețele termice primare, prin înlocuirea conductelor existente uzate, cu un sistem legat preizolat, precum și realizarea celorlalte lucrări colaterale (reabilitare cămine de termoficare, vane, suporți din beton etc.);
  • reabilitarea a 27 puncte termice (prin modernizarea echipamentelor, a instalațiilor aferente, precum și a clădirilor în care sunt amplasate echipamentele), 2 puncte termice (prin modernizarea echipamentelor și a instalațiilor aferente), 1 punct termic (dezafectare echipamente);
  • reabilitarea a 35,055 km traseu (140,172 km de conducte) rețele termice secundare, aferente 27 puncte termice, prin înlocuirea conductelor existente uzate aferente circuitelor de încălzire, apă caldă de consum și recirculare apă caldă de consum, cu un sistem legat preizolat, precum și realizarea celorlalte lucrări colaterale (reabilitare cămine de termoficare, vane, contoare suporți din beton etc.);
  • achiziția unui echipament mobil de detectare/localizare a pierderilor de agent termic;
  • extinderea informațiilor către dispeceratul de termoficare prin actualizarea/înlocuirea echipamentelor și a soft-ului existent, cu ocazia automatizării tuturor punctelor termice.

Lucrările efective ar putea începe de anul viitor, după aprobarea proiectelor și semnarea contractelor de finanțare fiind necesară organizarea unei licitații pentru desemnarea executantului unor lucrări cu o valoare foarte mare, ceea ce durează minim șase-opt luni.

Firma contractată pentru întocmirea studiului de fezabilitate este Ramboll South East Europe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de 47 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Suceava.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de 47 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei