Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a criticat USR și PNL pentru două inițiative ale acestor formațiuni politice prin care ar urma să fie afectat sistemul de pensii din România. Pentru început, Ioan Stan a spus că din dorința de a face scandal cu orice preț pentru puținii adepți care i-au mai rămas, USR atacă la Curtea Constituțională o lege adoptată în Parlament, jalon în PNRR, care a fost discutată și agreată cu Comisia Europeană și care asigură o mai bună protecție a banilor din fondurile private de pensii.
Stan a spus că prin această contestație USR sabotează PNRR-ul României, deoarece legea trebuia publicată în Monitorul Oficial pentru ca jalonul respectiv, aferent celei de-a doua cereri de plată, să fie considerat îndeplinit. „Practic, acest act normativ dă posibilitatea extinderii plasamentelor fondurilor private de pensii și în acțiuni cotate la bursă, într-o proporție de 1 până la 5% din valoarea totală a activelor fondului respectiv, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. În mod firesc aceasta impune şi un mai bun control al statului, o mai accentuată verificare a administratorilor privați și garanții pentru prevenirea oricăror situații care ar afecta banii românilor. Dar USR se opune”, a precizat președintele PSD Suceava. De asemenea, Ioan Stan a subliniat faptul că PSD nu poate fi de acord sub nicio formă cu măsura PNL de a reduce contribuția asigurărilor sociale cu cinci puncte procentuale, care ar avea ca efect scăderea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%. „Astfel s-ar produce o catastrofă în sistemul de pensii și s-ar destabiliza cu totul bugetul de stat pe termen lung. De aceea, PSD se va opune categoric acestui demers, lipsit de orice fundament economic.
Bineînţeles că reducerea impozitării muncii se poate face şi chiar o considerăm necesară. PSD susține fără rezerve o astfel de măsură, în special în cazul salariaților cu venituri mici și medii, care contribuie cel mai mult la creșterea economică”, a spus Stan. El consideră că acest obiectiv nu trebuie realizat prin tăierea bugetului de pensii cu 20%, ci prin aplicarea unei taxe de solidaritate de 1% asupra marilor companii, care astăzi plătesc un impozit mai mic decât orice IMM din România.