Grădinița din Deleni, din comuna Pârteștii de Jos, este încadrată în clasa de risc seismic I, potrivit unei informări a Ministerului Educației.
La grădinița din Deleni învață 11 preșcolari, cu vârste între 3 și 6 ani.
Clădirea este construită în anul 1924, este o construcție mare, cu etaj, care adăpostea în trecut elevi din toate ciclurile de învățământ.
Clădirea este din lemn, nu are utilități, pereții fiind destul de afectați de trecerea timpului.
Maria Solcan, directoarea Liceului „Nicanor Moroșan” din Pârteștii de Jos, de care aparține și grădinița, spune că cei 11 preșcolari vor fi transferați într-un corp al liceului, unde învață și elevi de învățământ primar.
„Grădinița nu va mai fi reabilitată, e o construcție mare, iar în sat nu mai sunt copii. Nu are fisuri, dar este sărită tencuiala, pereții sunt coșcoviți. Părinții din Deleni nu agreează că cei mici vor fi duși la Pârteștii de Jos, ei ar prefera grădinița din sat.
Preșcolarii din Deleni vor fi relocați în corpul B al Liceului Pârteștii de Jos, urmând să fie aduși cu microbuzul în fiecare dimineață. Din păcate avem doar un microbuz de 16 locuri, vechi din 2007, care se strică des, și 140 de elevi care îl folosesc. Ne-ar mai trebui neapărat un microbuz mai mare, de 28 de locuri. Între Deleni și școala de centru sunt cam 5 km, însă iarna șoferul trebuie să parcurgă un alt drum de 11-12 km, ceea ce ia mult timp. Și școala din centru este destul de aglomerată, mai ales că Școala Rodina, care aparține tot de noi, este în reabilitare și au venit la centru și copiii de acolo”, a menționat directoarea Maria Solcan.
21 de școli cu risc seismic
Potrivit Ministerului Educației, în țară, 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații.
„Ministerul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare ca, împreună cu autoritățile locale, să identifice soluții pentru relocarea preșcolarilor/elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I și care sunt în uz”, informează Ministerul Educației.
Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Ministerul Educației, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea și/sau construirea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.