Luni, 27 februarie, când se împlinesc 120 ani de la naşterea sculptorului Ion Irimescu, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni, organizează manifestarea omagială „Irimescu 120 – Destinul unei plăsmuiri eterne”.
Începând cu ora 8,00, la Sala „Pictor Aurel Băeşu” va avea loc un atelier de creaţie dedicat operei Maestrului Ion Irimescu, lucrările de grafică şi cele de sculptură ale marelui artist reprezentând surse de inspiraţie pentru micii artişti. Cele patru grupe de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni care vor participa la această activitate vor fi coordonate de profesoara Oana Cepoi.
La ora 10:00, la Biserica „Sfinţii Voievozi” de la Oprişeni, lăcaş de cult a cărui pictură este realizată de Maestru în anii studenţiei, va fi oficiată slujba de pomenire, urmată, la mormântul „Patriarhului artelor româneşti” din cimitirul parohiei, de depuneri de buchete şi coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Parohiei „Sfinţii Voievozi” şi a celor care vor dori să aducă un pios omagiu Maestrului Ion Irimescu.
De la ora 12,00, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, artistul care a înfruntat veacul şi mileniul în care s-a născut, retrăgându-se în lumea de dincolo la vârsta de 102 ani cu seninătatea şi mulţumirea că şi-a împlinit destinul de creator, apreciat ca fiind cel mai important sculptor al ultimei jumătăţi a secolului trecut, va fi omagiat în Sala „Pictor Aurel Băeşu”. Printre invitaţii care vor lua cuvântul se numără scriitorul Grigore Ilisei, pictorul Gabrel Baban, profesorul Ion Băiţan, scriitorul Alexa Paşcu.
Manifestările se vor încheia cu un moment muzical susţinut de profesorii de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, Cătălin Sârbu – clape şi Silviu Irimesei – saxofon.
Centenarul artist plastic român Ion Irimescu, născut pe 27 februarie 1903, a donat Fălticeniului un mare număr de sculpturi şi desene, constituindu-se astfel muzeul care-i poartă numele.
Retras spre sfârşitul vieţii la Fălticeni, s-a ocupat de muzeul care adăposteşte operele sale, cea mai mare colecţie de autor din România.
Pentru gestul său, municipalitatea îl sărbătoreşte în fiecare an la sfârşitul lunii februarie prin manifestări culturale.