Polițiștii suceveni de la mai toate structurile, în frunte cu cei de la Serviciul Economic și Biroul pentru Protecția Fondului Forestier, au intensificat în mod evident și vizibil controalele pe linie de depistare a afacerilor ilegale cu lemn, nefiind practic zi în care Poliția Județeană să nu prezinte cazuri de confiscări de lemn în trafic. A fost crescut ritmul și în cazul controalelor la unități de debitare lemn, multe dintre ele derulând cel puțin jumătate din activitate ilegal ori debitând lemn chiar complet fraudulos, fără a avea nicio urmă de autorizație.
Numărul mare de camioane puse sub sechestru pentru transporturi ilegale de lemn se vede cu ochiul liber și în perimetrul închiriat de poliție la ieșirea din Suceava spre Stroiești, zona Trei Movile. Acolo, pe partea dreaptă dinspre Suceava, mulți șoferi observă autotrenurile tot mai multe care ruginesc puse sub sechestru
Peste 10.000 mc lemn confiscat și 21 de autovehicule grele confiscate
Este greu de spus cât de mult contribuie aceste acțiuni la combaterea fenomenului per ansamblu, însă cert este că Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a fost evidențiat la nivel național de Poliția Română pentru rezultatele pe linia combaterii afacerilor ilegale cu lemn.
Concret, pe parcursul anului trecut, s-a depășit cantitatea totală de 10.000 mc material lemnos confiscat, cu o valoare de piață de peste 4,1 milioane de lei. De asemenea, a mai fost confiscată și cantitatea de 1.200 mc provenită din tăieri ilegale constatate flagrant.
Atrage atenția și faptul că în ultimul an polițiștii au confiscat și 21 autovehicule de mare tonaj care transportau lemn, cu cinci mai multe decât în anul 2021. Aceste vehicule grele confiscate au o valoare de peste 800.000 de euro.
Este vorba de mașinile confiscate pentru că transportau peste 10 mc lemn de proveniență ilegală. Așa cum prevede legea, când este vorba de transporturi ilegale de peste 10 mc lemn, fapta devine penală, iar pe lângă lemnul confiscat se indisponibilizează și mijlocul de transport.
”Se remarcă faptul că în anul 2022 s-a confiscat cea mai mare cantitate de material lemnos din ultimii 5 ani și au fost indisponibilizate cele mai multe autovehicule utilizate la transport de material lemnos”, se arată în raportul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Afaceriștii ilegali cu lemn au în mod cert parte de mai mult stres atunci când pleacă la drum
Aceste cifre arată pe de altă parte și dimensiunea fenomenului afacerilor ilegale cu lemn din Suceava, prin metode tot mai multe și mai greu de descoperit. Este greu de spus cât impact asupra diminuării fenomenului au aceste rezultate ale IPJ Suceava, însă cert este că în ultimii 2-3 ani, atât prin autorități de control, cât și prin activiști de mediu, cei care fac afaceri ilegale cu lemn au totuși mai multe griji, își asumă mai multe riscuri atunci când ies în trafic cu lemne de proveniență ilegală. Asta se vede și în faptul că transporturile ilegale sunt în general mici, puțini afaceriști permițându-și să riște să transporte o cantitate de peste 10 mc lemn fără acte.
Aproape 200 mc lemn confiscați în trei zile de controale
Și în 2023 poliția continuă pe același trend, iar în trei zile, în intervalul 15-17 februarie, au fost confiscați aproape 200 mc lemn.
Lemnul a fost confiscat în urma unor controale la unități economice, precum și prin identificarea unor transporturi ilegale de lemn în trafic.
Cantitățile mari confiscate efectiv sau valoric provin de la unități de debitare lemn.
De exemplu, pe 15 februarie, în baza unor date și informații, polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier, alături de inspectori de la Garda Forestieră Suceava, au descins la un depozit de lemne aparținând unei societăți din Moldovița. La fața locului nu a fost identificat materialul lemnos conform stocurilor raportate în SUMAL 2.0, echipa de control constatând faptul că operatorul economic nu deține în depozitul temporar cantitatea totală de 99,63 mc material lemnos, cantitate care rezultă că a fost expediată fără avize de însoțire a materialului lemnos.Polițiștii au aplicat o amendă de 15.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 99,63 mc material lemnos (diverse sortimente) în valoare de peste 23.000 de lei, sumă care constă în prejudiciul ce trebuie achitat, pe lângă amendă.
Într-un alt caz, la Vicovu de Sus, s-a constatat că o societate avea în depozitcantitatea de 27,58 mc buștean gater rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, polițiștii au mai constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat, pentru unele dintre avizele de însoțire electronice raportate în aplicația SUMAL, ceea ce nu poate decât să alimenteze suspiciuni privind transporturi ilegale sau parțial ilegale.
În acest caz, polițiștii au aplicat două amenzi de 3.000 de lei și au confiscat cheresteaua fără acte, evaluată la aproximativ 7.000 de lei.
Se cere insistent ca pragul de 10 mc lemn pentru confiscarea mașinii să fie coborât semnificativ
Pentru cei depistați cu transporturi ilegale de peste 10 mc lemn legislația a devenit aparent mai aspră, ceea ce nu poate fi decât de bun augur. După cum am amintit, se întocmește dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, măsura complementară fiind de confiscare a mijlocului de transport, indiferent de valoarea sa.
Aceste camioane sunt, din punct de vedere al legislației, indisponibilizate în vederea confiscării, adică luate în custodie de poliție până la finalizarea definitivă a anchetei. Această anchetă, dacă se ajunge la trimitere în judecată și proces, poate însemna și 2-3 ani. La final, de obicei, se dispune confiscarea definitivă a mașinii, adică valorificarea ei.
Prin schimbarea legislației, Statul încearcă să oprească măcar în parte transporturile mari de lemn de proveniență ilegală. Fără îndoială, aceste confiscări de camioane sunt o mare pierdere pentru transportatori, iar vestea acestui risc s-a răspândit de mult printre ei.
Reversul este că afaceriștii ilegali versați nu mai depășesc sub nici o formă 7-8 metri cubi lemn transportați ilegal, pentru a nu risca să le fie confiscat camionul în valoare de 20.000-30.000 de euro.
Activiștii de mediu cer deja insistent ca acest prag de 10 mc să fie modificat și coborât mult mai în jos (la 5 mc lemn, de exemplu, și chiar și mai jos în cazul unui lemn de valoare ridicată, precum cheresteaua) pentru ca afacerile ilegale cu lemn să fie descurajate și mai mult.