Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 42 (8266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Scenariu

Exercițiu ISU cu simulare de cutremur la Spitalul Municipal Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni, 20 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a organizat un exercițiu tactic-județean de tip JOINT (cu forțe și mijloace în teren), la Spitalul Municipal Fălticeni, având ca temă „Intervenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență <Bucovina> al județului Suceava și a structurilor care asigură rol de sprijin, pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de un cutremur în județul Suceava”.

Scenariul exerciţiului a presupus că, în data de 20.02.2023, la ora 10:30, are loc un cutremur de pământ de intensitatea de 6,8 pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, care se resimte puternic în municipiul Fălticeni.

La ora 11.40, a fost apelat Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 de un angajat al Spitalului Municipal Fălticeni care a anunţat avarii la clădire în urma cutremurului şi necesitatea de a evacua pacienţii internaţi.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al judeţului Suceava a fost anunţat prin Dispeceratul comun ISU-SAJ, al Sistemului Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112, despre faptul că la Spitalul Municipal din Fălticeni seismul s-a resimţit puternic şi s-a soldat cu efecte negative asupra pacienţilor, personalului medical şi infrastructurii unității sanitare: prăbuşirea unor elemente de construcţie şi izbucnirea unui incendiu în interiorul clădirii spitalului, la primul etaj, pe Secția Internări de Zi; blocarea mai multor pacienți în interiorul clădirii, pe secțiile medicale; refugiul unor pacienți pe acoperişul (terasa) corpului de clădire P+4 din cadrul edificiului, care necesită evacuare de urgenţă cu autospeciale de intervenție la înălțime.

Imediat după apelul al 112 a fost declanşat Planul roșu de intervenție la nivelul județului Suceava ca urmare a cutremurului care a afectat structura Spitalului Municipal Fălticeni.

 

Un număr mare de persoane pot avea nevoie de ajutor după producerea unui cutremur

„În urma unui cutremur poate fi un număr mare de persoane care au nevoie ajutor, o situație de urgență complexă, motiv pentru care la nivelul județului s-a pus în aplicare Planul roșu de intervenție, ceea ce înseamnă mobilizarea spre locul intervenției a unui număr suficient de capabilități militare pentru a acorda primul ajutor și asistență medicală de urgență, pentru a prelua pacienții care erau la acel moment în spital și a-i realoca către alte unități sanitare din județul Suceava.

Deplasarea s-a făcut în timp real, de la Detașamentul pentru Situații de Urgență Fălticeni de pe strada Armatei, urmând un itinerariu stabilit prin documentele interne. 

La nivelul unității sanitare s-a pus în aplicare planul de evacuare al edificiului, mai exact personalul aflat la locul de muncă și pacienții. Pentru a nu perturba activitatea spitalului s-a lucrat la interior doar pe secția internări de zi. Într-o situaţie reală vom aborda edificiul pe fiecare secţie”, a precizat şeful intervenţiei. 

La final a fost făcut și un bilanț al victimelor, fiind făcută o diferenţă între câți pacienți și personal medical erau şi câți au fost evacuați, după efectuarea evacuării fiind organizate dispozitivele de salvare-căutare pe fiecare palier sau acolo unde șefii de secții au anunțat lipsuri în rândul personalului propriu sau al pacienților.

La intervenţie au participat pompieri militari de la Detașamentul Fălticeni, Detașamentul Suceava, Garda de intervenție Gura Humorului, Detașamentul Rădăuți, într-un timp foarte scurt în zona spitalului ajungând mai multe maşini de intervenţie, descarcerare grea, două autoscări, autospecială CBRN, vehicule pentru transport victime multiple, ambulanţe SMURD şi SAJ etc.    

Exerciţiul a presupus şi înregistrarea unor creşteri peste limitele admise a nivelului de radioactivitate produse la Laboratorul Radiologic, respectiv locul de amplasare a aparatului computer-tomograf, ca urmare a apariției unor fisuri în pereții interiori de delimitare a acestor compartimente.

 

Management integrat în gestionarea unei situaţii de urgenţă provocate de cutremur

Obiectivul general al acestui exercițiu este acela de a asigura managementul integrat în gestionarea operativă a unui eveniment/situaţie de urgenţă provocată de cutremur, cu victime multiple şi pagube majore, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în cooperare cu instituţiile/operatorii economici cu funcţii de sprijin pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse asupra comunităţii şi mediului înconjurător.

Col. Costică Gheață, inspector-șef ISU Suceava, ne-a spus: „Am participat la simularea unui eveniment destul de amplu şi complex care s-ar fi putut produce la Spitalul Municipal din Fălticeni. Colegii mei au ales situaţia cea mai delicată, în sensul că am avut un cutremur care, ca efect secundar, a produs un incendiu în interiorul unei secţii din cauza avarierii unor aparate radiologice, un incident radiologic. Toate acestea au avut loc aproape în acelaşi timp şi au necesitat o abordare, o evaluare şi o intervenție ca atare.

A fost un exerciţiu şi am realizat cu toţii că nu este uşor, şi de aceea astfel de exerciţii sunt în continuare foarte necesare. În acest exerciţiu am învăţat cu toţii, atât cei care asigură managementul integrat pentru intervenţii de acest fel, cât şi forţele participante de la instituțiile care asigură intervenţia, şi aici mă refer ISU, Jandarmerie, SAJ, Poliţie şi nu în ultimul rând Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă şi reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Considerăm că activitatea de pregătire şi-a atins scopul, urmează etapa de evaluare pentru fiecare instituţie în parte pentru a vedea ce am notat, ce am evaluat, deficienţe sau aspecte care trebuie să fie îmbunătăţite. Le reţinem, astfel încât la următoarele exerciţii de acest gen ele să nu se mai repete şi reacţia noastră, a forţelor de intervenţie, să fie una pe măsură: să asigurăm salvarea vieţii cetăţenilor şi să le garantam siguranţa de care au nevoie în fiecare zi. Mulţumesc tuturor forţelor participante la acest exerciţiu, sperăm să desfăşurăm cât mai multe astfel de exerciţii de pregătire şi mai puţine intervenţii în realitate.

Ca forţe operative şi de reacţie trebuie să fim pregătiţi permanent şi să facem faţă  oricărei misiuni”.

 

Primul exerciţiu la clădirea noului spital din Fălticeni

Alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, la exercițiu au participat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă, Serviciul Judeţean de Ambulanță, Poliţie, Jandarmi, Inspectoratul în Construcții, Agenția de Protecţia Mediului.

Subprefectul Cristian Șologon, preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgenţă, a declarat: „Am asistat astăzi la un exerciţiu care a dat măsura pregătirii dumneavoastră. Am văzut o foarte bună interoperabilitate între mai multe forţe şi instituții. Vreau să remarc profesionalismul dumneavoastră şi vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră, să vă mulţumesc pentru pregătirea de care daţi dovadă. Ştiu că ceea ce faceţi dumneavoastră nu este simplu, nu este uşor şi sper din tot sufletul ca intervențiile dumneavoastră să fie încununate de succes şi să rămânem doar la stadiul de exercițiu. Pregătirea dumneavoastră este cea care face diferenţa dintre viaţă şi moarte de foarte multe ori. Felicitări şi mult succes în continuare.”

În calitate de gazdă, medicul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, consideră că astfel de exerciţii sunt foarte utile, dar nu îşi doreşte niciodată să se ajungă într-o astfel de situaţie în realitate.

„Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră astăzi, aici, pentru a participa la acest exercițiu foarte util pentru noi. A fost un exercițiu care s-a desfăşurat pentru prima oară în clădirea nouă şi vom trage concluzii din ceea ce ar fi putut să se întâmple într-o astfel de situaţie, vom învăţa dacă au fost greşeli pentru a nu se repeta într-o situaţie reală. În cadrul instituţiei desfăşurăm tot felul de exerciţii prin care simulăm diferite situaţii care pot apărea, dar la o scară mult mai mică, niciodată aşa de ample. Felicitări pentru ceea ce aţi făcut şi să dea Dumnezeu să nu fim niciodată confruntați cu situații atât de grave”, a precizat managerul Vlad Morariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exercițiu ISU cu simulare de cutremur la Spitalul Municipal Fălticeni.
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Exercițiu ISU cu simulare de cutremur la Spitalul Municipal Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei