Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava este obligată să achite 12,4 milioane de lei către 49 de angajați care și-au câștigat drepturile salariale în instanță. Consiliul Județean Suceava urmează să aprobe în ședința de luni, 20 februarie 2023, angajarea unui avocat pentru a contesta executarea silită a DGASPC Suceava.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a inițiat un proiect de hotărâre prin care se achiziționează servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare pentru contestația la executare. „Dorim să supunem atenției autorităților publice județene următoarea situație litigioasă în care este parte DGASPC Suceava, de natură să afecteze grav funcționarea instituției și a centrelor rezidențiale aferente, în lipsa luării mijloacelor corespunzătoare de apărare în instanțe”, se arată în solicitarea înaintată de conducerea DGASPC către Consiliul Județean Suceava, care mai precizează că executarea silită prin instituirea unei popriri asupra conturilor DGASPC Suceava afectează întreaga activitate a instituției, „întrucât nu se mai pot face plăți către furnizorii de servicii și bunuri în centrele de plasament și centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din subordinea direcției, totodată nu se mai poate asigura plata drepturilor aferente celor 1179 de copii instituționalizați și nici al celor 741 de beneficiari din centrele de adulți. De asemenea, nu se mai poate face nici plata salariilor pentru cei 1501 salariați ai instituției”.
Vă reamintim că prin Sentința nr. 891 din 28 noiembrie 2019, pronunțată de Tribunalul Suceava în soluționarea Dosarului nr. 2174/86/2019, rămasă definitivă prin Decizia nr. 470 din 27 iulie 2020 a Curții de Apel Suceava, instanța a respins primul capăt de cerere formulat în contradictoriu de pârâta Nadia Crețuleac ca neîntemeiat și a respins capătul doi de cerere formulat în contradictoriu cu toți pârâții, ca nefondat. Apoi, soluția obținută de avocatul DGASPC Suceava în cadrul dosarului nr. 2174/86/2019 a fost favorabilă DGASPC Suceava, fiind respinse pretențiile reclamanților solicitate în baza titlului executoriu reprezentat de Sentința nr. 1189 din 19. 11.2018, definitivă.
Printre angajații care așteaptă să intre în posesia drepturilor salariale câștigate în instanță se numără și Gabriel Buliga, care trebuie să obțină din partea DGASPC Suceava drepturi salariale nete de 177.886 lei, dar și Florin Tărnăuceanu (fost director al instituției), care așteaptă să primească 408.452 de lei de la Protecția Copilului Suceava.