Bilanțul activității Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava aduce date interesante și cu privire la efectivele de animale care mai sunt crescute în județ. Cea mai importantă cifră este legată de bovine, sector în care județul Suceava are o cunoscută tradiție.
În evidențele sanitar-veterinare, care cuprind toate bovinele înregistrate (toți crescătorii care încasează subvenții ori livrează lapte au de regulă bovine crotaliate) se mai regăseau la finele anului trecut puțin sub 112.000 bovine.
În urmă cu un an, efectivul de bovine era în jurul cifrei de 120.000 de capete. Se observă așadar o scădere importantă, undeva la 7%.
O analiză pe o perioadă ceva mai lungă arată și mai clar dezastrul.
În anul 2017 erau înregistrate 134.000 de bovine. Ceva mai în trecut, dar nu foarte mult, acum 15-20 de ani, efectivele erau de 200.000 de vaci.
Așadar, în ceva mai mult de 15 ani, efectivele de bovine au scăzut de la 200.000 la 112.000 vaci înregistrate sanitar-veterinar.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat cât de multe efecte negative aduce scăderea numărului de vaci crescute: ”Am sperat să nu mai scadă efectivele mult sub 120.000, dar seceta și rentabilitatea scăzută și-au spus cuvântul. Din păcate, declinul continuă deși în ultimii ani au mai apărut ceva nuclee, ferme medii. Scade numărul de bovine și nu mai avem cu ce acoperi pășunile. Pe lângă alte efecte mai cunoscute vreau să mai subliniez că scăderea numărului de bovine atrage și scăderea cantității de îngrășământ natural. Iar acest strat natural împiedică evaporarea apei, ajută solul să mențină mai mult timp un oarecare nivel de umiditate”.
Detaliul este important mai ales în actualul context, cu un 2022 secetos și perspective proaste pentru 2023, având în vedere nivelul de umiditate din sol de acum.
Directorul DSVSA Suceava a ținut să remarce și un element pozitiv cu privire la efectivele de porcine. Datele arată că în județ erau înregistrate la finele anului trecut undeva la 21.000 de porcine, dar nu statistica aceasta este relevantă.
Sunt mai multe ferme de porci care sunt noi pe piață și pregătite de populare. Doctorul Voloșeniuc a exemplificat cu o fermă de la Vulturești, una de la Bălăceana (în curs de amenajare), o fermă de la Dumbrăveni care a fost cumpărată recent, plus o investiție foarte importantă, la Verești, unde ferma existentă de porci va fi retehnologizată și extinsă în mare măsură.
”Aici, în sectorul porcine, avem aceste semnale pozitive, investitori noi care vor aduce un plus important la numărul de efective”, a încheiat Sorin Mihai Voloșeniuc.