Elevii și preșcolarii suceveni pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit, prin intermediul programului guvernamental „Din grijă pentru copii”.
Copiii care vor fi înscriși în program vor beneficia de 10 ședințe de câte 50 de minute, pentru o perioadă de cel mult 120 de zile, statul fiind cel care va deconta serviciile psihologilor.
Psih. Mariana Onu, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, a menționat că prin intermediul acestei campanii, copiii pot beneficia de sprijin de specialitate, cei care vor oferi consultații fiind psihologi, înscriși în Colegiul Psihologilor din România, care se vor înscrie în baza de date a programului.
Consultațiile și ședințele de terapie vor fi decontate de stat prin intermediul agențiilor pentru plăți și inspecție socială din fiecare județ. Durata programului este de 2 ani și va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.
Care este procedura pentru ca un copil să fie evaluat de un psiholog
Pentru înscrierea copiilor în program trebuie să fie parcurși mai mulți pași. În primul rând, profesorii, mediatorii școlari sau asistenții sociali orientează părintele către specialiștii desemnați să emită recomandări de evaluare psihologică pentru înscrierea în program. Mai apoi, medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică sau consilierii școlari emit în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program.
După emiterea recomandării de evaluare psihologică, părintele selectează un psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în programul „Din grijă pentru copii”.
Psihologul va evalua situația copilului bazată pe recomandarea de mai sus și va completa Raportul de evaluare psihologică. Dacă raportul de evaluare psihologică prevăzut recomandă efectuarea de servicii de intervenție, atunci copilul este înscris în program.
Sintetizând, potrivit inițiatorilor programului, sunt patru pași, organizați astfel: „Pasul 1 - Cine poate sesiza nevoia de sprijin psihologic a copilului?Părintele, cadrele didactice, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari, mediatorii școlari, experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome. Pasul 2 - Cine poate face recomandarea oficială? Medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică, consilierii școlari emit, în baza unei consultații, o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program. Pasul 3 – Selectarea psihologului - după emiterea recomandării, părintele selectează un psiholog. Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie. Pasul 4 – Serviciile de terapie: psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în program”.
„Copiii din România pot beneficia – în premieră – de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. Peste 70.000 de ore de terapii – intervenție psihologică și psihoterapeutică – sunt disponibile copiilor din România prin intermediul Programului Național al Guvernului <Din grijă pentru copii>“, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.