Concursul organizat vineri, 10 februarie, de Poliția Română pentru a se stabili șeful de brigadă al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava s-a soldat cu un eșec pentru toți cei trei candidați.
Aceștia au obținut notele finale de 3.71, 5.00, respectiv cea mai mare notă fiind 5.15. Nici unul nu a reușit să ia nota 7, care ar fi însemnat adjudecarea funcției. Ba chiar au fost departe și foarte departe de nota minimă, putem trage concluzia.
Întrebarea care se pune este dacă cei trei candidați (ofițeri de la BCCO Suceava) au fost prea slabi, ori dacă dinadins concursul a fost prea greu pentru ca nimeni să nu și-l adjudece. Speculații se pot face și pentru varianta a doua, având în vedere miza care era mare, din mai multe puncte de vedere, după cum a semnalat Monitorul de Suceava în ediția de vineri, 10 februarie.
BCCO este o structură importantă, care se ocupă de combaterea infracțiunilor din sfera traficului de persoane, traficului de droguri, fraudelor informatice etc., lucrând de regulă în colaborare cu procurorii de la DIICOT. Este, practic, a doua funcție ca importanță după cea de inspector-șef al poliției județene.
Actualul șef al BCCO Suceava și cel care va rămâne și de acum încolo este comisarul-șef Adrian Buga, cel care este împuternicit la comanda BCCO Suceava, de doi ani de zile, deși în acte el este inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. Buga, deși este și acum inspector-șef în acte, a fost mutat brusc și fără vreo explicație la BCCO Suceava, iar Poliția Suceava este condusă prin împuterniciri succesive de comisarul-șef Florin Poenari.
Împuternicirile par a fi arma preferată în Poliția Română
Mergând pe logica acestor mutări, tragem concluzia că nici mai marii Poliției Române nu și-au dorit prea multă stabilitate și nici șefi pe termen lung, din moment ce cel care a câștigat concursul a fost mutat în altă parte, prin... împuternicire.
Așadar, în locul unor șefi pe termen lung, cu posturi adjudecate, se preferă aceste împuterniciri care au ajuns deja să se prelungească, sub diferite forme, de doi ani de zile. Nici Florin Poenari nu are cum să dea concurs pentru a deveni șef plin al IPJ Suceava, în condițiile în care Adrian Buga este inspectorul-șef din acte.
Dacă ar fi fost un câștigător al funcției de șef brigadă la BCCO Suceava, Adrian Buga ar fi avut dreptul să se întoarcă pe postul de șef al IPJ Suceava, pe care îl ocupă acum pe hârtie.
Așadar, lucrurile s-au așezat convenabil pentru toată lumea, să zicem. Asta doar dacă nu mai ține cont nimeni de prestigiul muncii de poliție și de ce înseamnă ca toate posturile importante de șefi să nu mai fie ocupate prin concurs, ci prin împuterniciri date de la conducerea Poliției Române funcție de interese și de influențe.
Așadar, la BCCO Suceava rămâne un șef împuternicit iar la IPJ Suceava inspectorul-șef Florin Poenari, respectiv adjunctul, comisar-șef Dimitrie Eugen Roman, sunt tot împuterniciți.
Al doilea concurs important cu același deznodământ
Nici nu pare să se prea poată altfel în condițiile în care în vara anului trecut a fost scos la concurs un post de adjunct al inspectorului-șef al IPJ Suceava iar singurul candidat a luat nota finală sub 4. De precizat și că prin țară multe concursuri pentru funcții importante s-au soldat tot cu eșecuri pe linie pentru candidați.