161 de profesori suceveni trecuți de vârsta pensionării au primit avizul din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava pentru a rămâne la catedră în anul școlar următor.
Cererile de menținere în activitate au fost analizate în cadrul consiliilor de administraţie ale școlilor și, ulterior, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Suceava.
Au primit acordul pentru a profesa în continuare cadre de la aproape toate disciplinele, cele mai multe solicitări fiind acceptate pentru educatoare (36), învățători (31), matematică (13), educație fizică (10), limba română (7), biologie (5) etc.
Pe lângă cele 161 de cereri avizate de IȘJ Suceava, cu acordul de menținere în activitate, alți 77 de profesori (56 de femei și 21 de bărbați) se vor pensiona în acest an școlar, începând cu 1 septembrie 2023, și își vor încheia cariera didactică. Cei mai mulți sunt învățători – 20 și educatoare – 17.
Două categorii de solicitări, analizate după legislații diferite
40 dintre cadrele didactice care au primit ”ok-ul” de a rămâne titulari și în anul școlar 2023-2024 au peste 65 de ani. O parte au mai beneficiat de menținere în activitate un an sau doi, alții fiind la prima solicitare de menținere la catedră.
20 sunt femei, 20 sunt bărbați, iar cei mai mulți vor rămâne în activitate pe un post de învățător – 12.
Potrivit metodologiei, cadrele care până la 1 septembrie 2023 împlinesc 65 de ani și solicită menținerea în activitate trebuie să îndeplinească o serie de condiții - grad didactic I sau cu titlul științific de doctor, efectuează stagiul minim de cotizare, dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și fără sancțiuni disciplinare în ultimii 5 ani școlari încheiați.
121 de cadre didactice femei, între 62 și 65 de ani
Cealaltă listă a cadrelor care vor rămâne să predea la clasă cuprinde 121 de nume de profesoare, cererile acestora fiind analizate după un alt act normativ.
Sunt profesoare care au între 62 și 65 de ani și care pot continua să lucreze în învăţământ până la vârsta de 65 ani, dacă doresc.
Ulterior, după împlinirea celor 65 de ani pot solicita menținerea în activitate pentru încă trei ani.
Sunt cadre didactice de la toate disciplinele, cele mai multe educatoare, învățătoare, profesoare de matematică, de sport, română, franceză, fizică, biologie.
La începutul lui 2019, Ecaterina Andronescu a modificat un articol din metodologia privind mobilitatea personalului didactic.
Astfel, potrivit legii, „în vederea menținerii în activitate ca titular, cadrele didactice titulare, femei, pot depune atât cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, cât și cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică, peste vârsta de 65 de ani”.
Înainte de acest articol, cadrele didactice femei puteau rămâne la catedră până la 62 de ani, vârsta de pensionare, plus încă trei ani prelungire, până la 65 de ani.
Curtea Constituțională a considerat că această prevedere discriminează femeile, drept pentru care ele pot solicita să lucreze până la 65 de ani, iar după această vârsta să aibă dreptul la încă trei ani prelungire.