Angajații din învățământul preuniversitar ar putea să-și primească salariile aferente lunii ianuarie cu întârziere.
Kitul actualizat al aplicației Edusal cu care se calculează și se plătesc salariile nu a fost livrat în școli, iar asta va genera întârzieri în plata salariilor. Noul kit ar urma să permită operarea datelor care includ și creșterile salariale, creșteri care vizează în special personal nedidactic și didactic auxiliar.
De regulă, lefurile oamenilor școlii sunt plătite în data de 14 a fiecărei luni, însă calculul acestora este făcut cu cel puțin o săptămână înainte.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”cer public Ministerului Educației să explice de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație.
„Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori.
Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții”, transmit sindicatele din educație.
Acestea cer Ministerului Educației să publice acest contract și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța Edusal. De asemenea, sindicaliștii consideră că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întârzieri să fie evitate. În plus, solicită ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere.
„Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației Edusal sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată colegii din unitățile de învățământ care se ocupă de plata salariilor sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, spun reprezentanții sindicatelor.