Finele săptămânii trecute a marcat un moment important pentru păstrătorii de memorie și istorie recentă, marele om politic Iuliu Maniu fiind omagiat la 70 de ani de la trecerea în neființă în sinistra închisoare de la Sighet, azi Memorialul Victimelor Comunismului.
Fiind vorba de o cifră rotundă, continuatorii partidului istoric au participat în acest an la un pelerinaj în cinstea marelui om politic, pelerinaj care a cuprins deplasarea la Sighet, la Cimitirul săracilor de la marginea orașului (unde erau îngropați deținuții morți la Sighet, fără a se ști locul exact al mormântului lui Maniu), dar și la Bădăcin, unde se află Casa Memorială Iulius Maniu. Pelerinii au mai depus coroane de flori și la monumentele lui Maniu de la Zalău și din localitatea Șimleul Silvaniei (localitatea în care s-a născut).
Speranțe că tinerii vor duce mai departe păstrarea memoriei
Ca în fiecare an, de la momentul comemorativ nu a lipsit doctorul Petrea Dulgheru, președintele recent înființatei organizații Suceava a PNȚ Maniu-Mihalache.
Ca noutate, în acest an, PNȚ Maniu-Mihalache a făcut pași concreți în încercarea de a aduce și tinerii mai aproape de istoria recentă și eroii ei. Astfel, a fost organizat un concurs de eseuri, cu titlul ”Vreau să ajung la Sighet”, la care au participat numeroși tineri din țară. Câștigătorul concursului de eseuri este Geo Verniceni, din Marginea, care a primit un premiu de 1.000 de lei și care a participat la pelerinajul de la finele săptămânii trecute alături de Petrea Dulgheru.
Președintele PNȚ Maniu-Mihalache a rămas plăcut impresionat că sunt și tineri care sunt puși la punct cu istoria și au respect pentru cei care au fost martiri pentru neam. El speră ca aceștia să preia, ușor-ușor, păstrarea memoriei celui care a fost Iuliu Maniu și a celorlalți martiri din închisorile comuniste.
Petrea Dulgheru a anunțat că va organiza în viitorul apropiat o excursie la Sighet, cu tineri din județul Suceava, pentru ca aceștia să afle și să vadă cum au suferit martirii neamului românesc.
PNȚ Maniu-Mihalache a apărut la Suceava în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Maniu
Revenind la evenimentul comemorativ de la finele săptămânii trecute de la Sighet, sala în care s-a desfășurat simpozionul dedicat marelui om politic Iuliu Maniu a fost neîncăpătoare pentru cei peste 200 de participanți. La fel, și la Casa Memorială Iuliu Maniu, interiorul acesteia a fost neîncăpător pentru participanți.
În discursul prezentat în fața invitaților din toată țara, Petrea Dulgheru a vorbit din nou despre crezul său cu privire la Iuliu Maniu. ”Acum 26 de zile am serbat la Suceava 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. L-am primit de ziua lui în casa nou sfințită, cu buchete de flori, în sediul Partidului National Țărănesc Maniu-Mihalache. Acum mergem să-l pomenim, în cimitirul săracilor, fără să știm unde îi este trupul. La Suceava am spus că, după Ștefan cel Mare, Iuliu Maniu este al doilea mare român din toate timpurile, pentru ce a făcut și ce a suferit. A repeta ceea ce a făcut Maniu este ca și cum repetăm Tatăl Nostru. Comuniștii și urmașii lor au făcut și fac tot ce pot pentru ca Maniu să fie uitat, dar el este unic prin faptele și suferințele sale. Doresc să fiu la Sighet și peste 30 de ani, când îl vom omagia la 100 de ani de la moarte, iar eu voi avea 100 de ani”, a spus Dulgheru.
Dulgheru merge de peste 30 de ani la Marea Unire de la Alba Iulia, iar de mai bine de zece ani conduce solia Sucevei la Marea Unire. Acesta merge an de an și la Sighet și s-a implicat în deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin - Sălaj.
Nu ocoliți, măcar o dată în viață, Memorialul de la Sighet
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.
El a murit la o lună după ce a împlinit 80 de ani, pe 5 februarie 1953, cu mâhnirea că puterea comunistă acaparase totul și zdrobise nemilos oamenii care au condus anterior țara, fapt care nu poate fi iertat sub nici o justificare și oricâte generații ar trece de acum încolo.
Închisoarea de la Sighet a devenit muzeu memorial în 1993, prin implicarea Fundației Academia Civică. Proiectul a fost propus Consiliului Europei de către Ana Blandiana.
Din fericire, clădirea închisorii, deși abandonată zeci de ani, a rămas în picioare, astfel că vizitatorii de acum pășesc prin celulele și spațiile în care au stat închiși Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Brătienii și mulți alții.