Echipa proiectului Electromobilitate, în colaborare cu Primăria Vatra Dornei, organizează în oraşul-staţiune, între 17-19 februarie, mai multe evenimente dedicate automobilelor electrice. Alături de activităţile de prezentare a maşinilor electrice va ave aloc şi o paradă 100% tăcută şi curată (fără zgomot, fără gaze) cu maşini electrice.
Ing. Dan Boboescu, iniţiatorul proiectului Electromobilitate, a precizat: „Atraşi de frumuseţea oraşului-staţiune şi a întregii zone, am decis ca primul eveniment al anului organizat de comunitatea Electromobilitate, un grup de proprietari de automobile electrice din toată ţara, care promovează turismul tăcut şi curat cu automobile electrice, să fie la Vatra Dornei. Ne vom întâlni în paradisul natural de la Vatra Dornei cu scopul deja cunoscut, de a promova în zone turistice mobilitatea electrică, fără zgomot şi fără fum. Aşteptăm toate persoanele interesate să discute în direct cu proprietarii de automobile electrice, care în ultimii cinci ani au adunat mai bine de 1,8 milioane km monitorizaţi în cadrul proiectului Electromobilitate. Vor fi participanţi din Bucureşti, Braşov, Câmpina, Cluj, Deva, Fălticeni, Gura Humorului, Sibiu, Suceava şi Timişoara”.
O serie de modele cum ar fi Tesla Model 3 şi Model S, VW ID.3, Hyundai Kona, Fiat 500e, VW ID.4, Skoda Citigo, Peugeot e-208, Renault ZOE, Hyundai IONIQ 5, BMW X5PHEV, Kia e-Niro, Mitsubishi Outlander, Dacia Spring, vor fi expuse sâmbătă, 18 februarie, între orele 10,00-12,00, în parcarea din faţa primăriei sau pe esplanada de pe strada Luceafărului, pentru a putea fi admirate de turişti şi localnici. Cu această ocazie proprietarii maşinilor vor oferi detalii tehnice sau alte informaţii celor interesaţi de electromobilitate. Între orele 15,00-17,00, maşinile electrice vor pleca într-o paradă pe traseul Primărie – Dealul Runc (Pensiunea Vânătorul) – cu oprire în Parcul Central.
Un proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport
Dacă condiţiile meteo vor permite, participanţii, care s-au anunţat din întreaga ţară, vor schimba impresii despre maşinile electrice pe care le conduc şi pe Vârful Rarău, aceştia propunându-şi să parcurgă şi traseul Vatra Dornei – Cabana Rarău – Pojorâta – Vatra Dornei.
Aşa cum am aflat de la fălticeneanul Mihai Tudosă, primul român care a ajuns cu o Dacie Spring la Berlin, în luna septembrie a anului trecut, în cadrul întâlnirii de la Vatra Dornei, cei interesaţi de achiziţia unui astfel de autoturism vor putea afla de la posesorii de vehicule electrice care sunt avantajele şi dezavantajele acestor maşini, costurile de întreţinere, poluare, viteză de încărcare, autonomia maşinilor electrice, modalităţi de încărcare şi locaţiile staţiilor de încărcare, în condițiile în care România se mişcă destul de greoi faţă de alte ţări europene, atunci când vine vorba de montarea unor staţii de încărcare.
Un alt aspect urmărit demembrii proiectului Electromobilitate esteposibilitatea turismului electric în zonă.
Electromobilitate este un proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acţiuni, dar şi prin articole despre modul de funcţionare şi fiabilitatea acestora. Iniţiativa a fost demarată în ianuarie 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, din dorinţa de a informa şi educa publicul cu privire la convieţuirea cu o maşină electrică în România, din perspectiva proprietarilor. În cei 5 ani de funcţionare, proprietarii de automobile electrice, incluşi în proiectul Electromobilitate, au adunat peste 1,8 milioane km monitorizaţi în cadrul grupului şi aproape 80 de autori au semnat, până în prezent, peste 2.100 de articole.