Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 27 (8251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sunt sau nu sunt?

Paradoxul Sucevei – scădere a populației la Recensământ, creștere a celor domiciliați în acte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 40.000 de locuitori ai municipiului reședință de județ au „dispărut” la recenzare, deși au acte și proprietăți în Suceava.

Oficial, populația Sucevei a tot scăzut la ultimele două recensăminte, din 2011 și din 2021, încât din municipiu reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori, a ajuns să fie încadrat la doar 84.000 de locuitori.

Rezultatele parțiale ale Recensământului din 2021 încadrează municipiul Suceava cu o populație rezidentă de 84.308 persoane, mai mică cu 7.813 persoane decât în urmă cu zece ani.

Un paradox, în condițiile în care numărul celor domiciliați în Suceava și care au proprietăți aici, pentru care plătesc taxe și impozite, a tot crescut și se apropie de 125.000 de persoane, conform evidențelor administraţiei locale.

Un paradox e și faptul că un oraș din care la recensământ au “dispărut” aproape 40.000 de locuitori este tot mai aglomerat, cu o cerere foarte mare pe piața imobiliară de apartamente și case, încât se construiește continuu și se vând locuințe la prețuri de 1.700-1.800 de euro pe mp, comparabile cu cele din Oradea, Cluj și București, în care sunt amenajate cele mai multe spații comerciale moderne din țară și toate sunt pline de oameni, încât sunt necesare și extinderi. Și cum se face că deși populația apare ca fiind într-o scădere continuă, e plin de mașini pe străzi și de pietoni pe trotuare, iar transportul public e tot mai aglomerat, deși s-au adus mai multe autobuze noi și circulă mult mai des ca înainte?

Cum se explică asta, dar și multe alte aspecte, ar trebui să fie o temă de cercetare a sociologilor și statisticienilor, pentru a corela datele cu cele din Recensământ, mai ales că au importanță nu doar în stabilirea rangului localității, cât și în alocarea fondurilor de la bugetul de stat.

“Este o nebuloasă a Recenzării. Explicații pentru diferențele dintre Recensământul din 2011 – aproximativ 92.000 persoane și cel din 2021 – aproximativ 84.000 persoane, pot fi:

- Sporul negativ al populației - s-au născut mai puțin decât au murit;
- Mutarea unei părți a populației în zona urbană funcțională, în special în Moara, Șcheia și Ipotești;
- Plecarea mai multor persoane la muncă peste hotare.

Este o realitate faptul că mulți dintre cei care au proprietăți în Suceava lucrează afară, nu au fost luați în calcul aici. Și totuși noi avem cu domiciliul în municipiul Suceava aproximativ 124.700 locuitori”, spune primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu.

Migrarea unei părți a populației către localitățile limitrofe Sucevei este cu siguranță una dintre explicațiile scăderii înregistrate în datele obținute prin Recensământ, dovedită în principal prin creșterile foarte mari ale populației din comunele din jur, numai la Ipotești fiind cu 66% mai multe persoane ca la recenzarea anterioară.

O altă explicație, care nu apare nicăieri, este reticența oamenilor de a fi recenzați, de a apărea în actele oficiale, în ideea că așa nu are nimeni “grija lor”, nu au o idee clară unde sunt, ce proprietăți au și nu îi pune la plată pentru vreo taxă nouă. Ca și la recenzarea anterioară, mulți dintre cei care sunt alături de noi, pe stradă, măcar o dată sau de mai multe ori pe an, nu sunt luați în calcul, deși există, au proprietăți în Suceava și cer să li se asigure condiții de nivel european, încât trebuie luați în calcul și la alocările bugetare la nivel național.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paradoxul Sucevei – scădere a populației la Recensământ, creștere a celor domiciliați în acte.
 Vizualizări articol: 1378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Paradoxul Sucevei – scădere a populației la Recensământ, creștere a celor domiciliați în acte5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei