Un proiect implementat de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava sub denumirea „Centru pentru transferul de cunoștințe către întreprinderi din domeniul ICT” – CENTRIC, demarat în urmă cu 5 ani și cu termen de finalizare 2023, derulează în această perioadă câteva activități de cercetare industrială în cadrul a patru noi contracte subsidiare. Prins în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, contractul semnat cu Ministerul Educației și Cercetării, în calitate de Organism Intermediar, se derulează pentru o perioadă de 5 ani, între 2018 și 2023, valoarea totală a acestuia fiind de 15.403.125 lei, din care 13.498.125 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unui centru de transfer de cunoștințe între Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și companii activând în domeniul tehnologiilor informaționale și de comunicații (TIC) în Regiunea Nord - Est a României, prioritare fiind companii din județele Suceava, Botoșani și Neamț.
Astfel, în luna noiembrie a anului trecut au fost demarate activități de cercetare industrială în cadrul a patru noi contracte subsidiare încheiate de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava cu trei firme care desfășoară activități în domeniului ICT în Regiunea de Nord-Est.
Un prim proiect presupune dezvoltarea unei game de întrerupătoare inteligente, partener fiind Fragar Trading S.R.L., iar coordonator din partea USV, Ș. l. dr. ing. Ionel Zagan, valoarea totală a contractului fiind de 888.480 lei. Autism ASSISTant-Asistent virtual pentru dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor cu patologie de spectru autist reprezintă un alt contract în cadrul căruia partener este Assist Software SRL, iar coordonator din partea USV este prof. univ. dr. ing. Cristina Elena Turcu, valoarea totală a contractului fiind de 765.725 lei. Platforma autonomă de recunoaștere și suport reprezintă un proiect contractat de partenerul Assist Software SRL, coordonator din partea USV fiind prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici, iar valoarea totală a contractului este de 582.700 lei.
Soluție de tip smart-contract pentru lucrări doctorale (zona academică) și contracte (zona comercială) pe blockchain Solana reprezintă un proiect demarat în cadrul unui contract cu partenerul Greensoft S.R.L., coordonator din partea USV fiind prof. univ. dr. Carmen Năstase, iar valoarea totală a contractului este de 395.655 lei.Proiectul CENTRIC este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin „Program Operațional Competitivitate 2014-2020”.