24 de persoane adulte cu dizabilități de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna vor locui în trei locuințe maxim protejate, după dezinstituționalizare. În fiecare locuință vor conviețui câte opt persoane, care o să beneficieze de un mediu securizant, adaptându-se unui stil de viață independent și activ.
Această schimbare este posibilă datorită Proiectului „Pași spre Viitor” din cadrul Programului de Interes Național - Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate, careare ca scop dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate, prin înființarea unor noi servicii sociale.Prin intermediul acestuiproiect (valoarea proiectului este de 2.180.112,35 lei, dar bugetul total al proiectului este de 2.365.411,92 lei, adică suma solicitată de la autoritatea finanţatoare plus contribuţia proprie a solicitantului) va funcționași un centru de zi, cu o capacitate de 30 de locuri, în care persoanele adulte cu dizabilități să beneficieze de servicii specializate în funcție de nevoile specifice și individuale.
Cele patru clădiri se află în construcție, lucrările fiind finalizate în proporție de 60%. Termenul de finalizare al proiectului a fost devansat până pe 30.11.2023.
51 de asistenți maternali profesioniști angajați anul trecut
Am aflat de la reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava că este în derulare și Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, depus de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA), în parteneriat cu cele 47 DGASPC-uri din țară, în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali profesioniști”.
Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, suma alocată județului Suceava fiind de 83.815.658,23 lei. „Principalele obiective ale proiectului sunt creșterea calității sistemului de asistență socială prin introducerea de instrumente, proceduri, mecanisme, îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sistem și creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității. În cadrul acestui proiect, în anul 2022 au fost angajați 51 de asistenți maternali profesioniști. Pentru 11 dintre aceștia a fost încetată activitatea. Pe 31.12.2022, erau angajați pe proiect 140 de asistenți maternali profesioniști”, a declarat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.