Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 27 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 21 (8245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Asociația Institutul Bucovina

La Suceava vor fi deschise ateliere de tricotat, gastronomie, terapie prin pictură și muzică pentru refugiații ucraineni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Urgențe Sociale (CUS) al Asociației Institutul Bucovina pregătește, în perioada următoare, lansarea unor cluburi de socializare, care vor stimula cunoașterea și crearea unor legături de sprijin, prin ateliere de tricotat, gastronomie, terapie prin pictură și muzică pentru refugiații ucraineni care se află pe teritoriul județului Suceava.

De asemenea, în parteneriat cu Fundația Heks Eper, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și World Vision, Asociația Institutul Bucovina, prin CUS,continuă să organizeze activități și sesiuni de pregătire pentru refugiații ucraineni.

Pe de o parte, adulții beneficiază gratuit de cursuri de limba română și limba engleză, sesiuni care îi ajută să depășeașcă barierele lingvistice, pentru a comunica mai ușor în viața de zi cu zi și a-și găsi un loc de muncă. Aproximativ 40 de adulți (între 15-20 la fiecare sesiune) participă de două ori pe săptămână la aceste cursuri, iar în fiecare miercuri, mamele refugiate se reunesc la sediul centrului, pentru a discuta în cadrul grupurilor-suport despre dificultățile pe care le întâmpină și modurile în care acestea pot fi depășite.

Educația copiilor ucraineni, pe de altă parte, are în centru servicii de tip afterschool, oferite la sediul Clever Children Suceava, acolo unde micuții cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani își dezvoltă abilitățile artistice alături de maestrul Mihai Pânzaru-PIM, voluntarii Asociației Institutul Bucovina și specialiștii centrului.

 

Asociația Institutul Bucovina asigură livrarea a peste 150 de mese calde pentru copii

De două ori pe săptămână, Centrul de Urgențe Socialegăzduiește până la 30 de copii de fiecare dată, înscriși la ateliere de pictură, lucru manual, desen și muzică, dar și ore de limba română și limba engleză. Noutatea serviciilor oferite de asociație prin CUS Suceava constă și în organizarea unor activități pentru cei mai tineri beneficiari, cu vârste între 3 și 6 ani, care au bucuria de a participa la activități tip grădinițăspecifice vârstei lor, pentru a-și dezvolta abilitățile motorii fine, vorbirea și vocabularul, abilitățile practice și matematice: cunoașterea numerelor și a ecuațiilor prin joacă, jocuri sportive și cunoașterea mediului și cursuri de limba engleză, alături de educatoare și profesori ucraineni.

„Organizarea unor astfel de sesiuni pentru copii este o necesitate atât pentru a le asigura dezvoltarea neîntreruptă, indiferent de mediul în care se află, și un răspuns la provocările pe care le întâmpină familiile ucrainene aflate în situații vulnerabile, care locuiesc în spații de cazare de dimensiuni mici și nu dispun de resurse educaționale suficiente.

Săptămânal, prin intermediul Centrului de Urgențe, Asociația Institutul Bucovina asigură și livrarea a peste 150 de mese calde pentru copii, inițiativă care are nevoie de sprijinul permanent al donatorilor, pentru continuitate”, au transmis reprezentanții Asociației Institutul Bucovina. 

Aria de desfășurare a acestor servicii-suport se extinde și în orașul Fălticeni, la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, locație în care activitățile se bucură de sprijinul FONSS și World Vision. 

Dintre cele 3.350 de servicii furnizate până în prezent de Asociația Institutul Bucovina, peste 350 au fost oferite copiilor prin activitățile de tip grădiniță, mai mult de 2.400 celor înscriși în programul de tip afterschool și aproape 750 mamelor refugiate, prin ore de limba română și limba engleză. Asociația Institutul Bucovina se numără printre puținele organizații din Suceava care continuă să ofere servicii complexe pentru refugiații ucraineni, în special pentru copii.

 

Nevoia de colaborare între stat și privat

Asistentul social Alina-Andreea Zagan, din partea Centrului de Urgențe Sociale Suceava, spune că la aproape un an de la începerea furnizării acestor servicii, „rezultatele înregistrate sunt un stimul, dar totodată și un impuls de a continua să investim în formarea adulților și copiilor, indiferent de mediul lor de proveniență”.

De aceea, Centrul de Urgențe Sociale al Asociației Institutul Bucovina, alături de parteneri, oferă și în acest an servicii complexe pentru adulții și copiii refugiați, asigurându-le astfel șanse egale de integrare, formare și acces pe piața muncii, prin respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. „Pentru a asigura un flux continuu al acestor servicii, subliniem importanța solidarității în comunitate, existând o nevoie continuă de colaborare și sprijin între autoritățile competente, organizațiile non-guvernamentale și alte instituții care dispun de resurse financiare pentru investiții. Educația nu este o opțiune, ci o necesitate, iar alături de cei care ne împărtășesc viziunea și au posibilitatea de a se alătura inițiativei noastre, dorim ca și în acest an să oferim servicii constante pentru refugiați, atât îmbunătățite, cât și noi”, a completat Alina-Andreea Zagan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Suceava vor fi deschise ateliere de tricotat, gastronomie, terapie prin pictură și muzică pentru refugiații ucraineni.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Suceava vor fi deschise ateliere de tricotat, gastronomie, terapie prin pictură și muzică pentru refugiații ucraineni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei