Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava sărbătorește, în acest an școlar, o jumătate de secol de la înființare.
Jubileul va fi marcat de întâlniri, inițiative, proiecte și evenimente festive care vor reuni profesori de altădată şi de azi ai colegiului, absolvenţi cu poveşti de succes, dar şi invitaţi de marcă, reprezentanţi ai instituţiilor partenere.
La ceas aniversar, va fi inaugurat și corpul B al colegiului, fosta microfabrică, reabilitată şi modernizată pe fonduri europene, valoarea lucrărilor cifrându-se la circa 1.300.000 de euro. Investiția a fost demarată cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava.
Liceul pregătea forță de muncă pentru multe județe ale țării
În prag de aniversare, directoarea colegiului sucevean, prof. Tatiana Hladiuc, a trasat câteva repere istorie ale instituției, amintind de oameni și momente care au influențat parcursul unității.
Liceul de Industrie Alimentară și-a deschis porțile în septembrie 1973, sub tutela Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare și Apelor, în primii doi ani funcționând în sediul fostei Școli Generale Nr. 2 de pe strada Petru Mușat (actualul Colegiu de Artă, corp B).
Era singurul liceu cu profil de industrie alimentară din zona de est a țări, pregătind forță de muncă în domeniul industriei alimentare pentru județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș.
Liceul pornea la drum cu o clasă de 37 de elevi la specializarea Industrie Alimentară, o clasă de 36 de elevi la Electrotehnică, învățământ seral și ucenicie tot în domeniul industriei alimentare. Primul director al școlii a fost Moraru Ghițe.
Doi ani mai târziu, în 1975, este dat în folosință actualul sediu al liceului, de pe strada Dimitrie Cantemir, nr. 5, cu un corp cu săli de clasă, punct termic, internat și cantină, director fiind la acea vreme prof. Petru Froicu. Numărul elevilor de la specializarea de industrie alimentară crește la 491 (13 clase).
Tot din `75 vine la cârma unității, în funcția de director adjunct, Mirozina Sahleanu, care a stat la conducere peste 20 de ani.
Din 1976 sunt date în folosință cel de-al doilea internat, sala de sport și atelierul de producție (microfabrica).
„Domeniul de bază a fost tot timpul cel de industrie alimentară, pe parcurs fiind înființate și clase de mecanică, electromecanică, frigotehnist, agronom mecanizatori, clase teoretice etc. Elevii veneau din toată țara, iar practica o realizau în toate unitățile de industrie alimentară, lapte, bere, abatorul IRIC. De asemenea, în microfabrică era atelier de carmangerie, cu sacrificare de animale. Peste 75% dintre elevi se pregăteau în meseriile de operator morărit și panificație, industrializarea cărnii, industria fermentativă (mai ales bere și spirt). Unitățile încheiau contracte de școlarizare și ofereau burse elevilor să-i pregătească. Cât privește profesorii de la disciplinele tehnice, aceștia erau luați din producție, din unitățile industriale și detașați în învățământ pentru a pregăti viitorii specialiști”, a punctat prof. Tatiana Hladiuc, directoarea liceului.
Cele două internate ale liceului aveau o capacitate de aproape 500 de locuri, ocupate integral atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, când se cazau cursanții de la seral.
Începând cu anul școlar 1981-1982 s-a dezvoltat și profilul industrial-agricol cu învățământ de zi și seral, elevii realizând practica în cadrul Stațiunii Experimentale Agricole Suceava.
Până în 1989, liceul număra aproape 8.000 de absolvenți (de treapta 1 și 2).
În anii 2000, unitatea școlarizează un număr record de elevi – 1.600 la liceu și școala profesională, iar în anul 2006 instituția primește titulatura de colegiul tehnic.
„Liceul este într-o continuă adaptare la cerințele industriei, ale pieței muncii, la preferințele elevilor, însă pregătirea în domeniul industriei alimentare rămâne preponderentă, atât la ciclul liceal, cât și la învățământul profesional”, a mai subliniat Tatiana Hladiuc.
În prezent, colegiul sucevean școlarizează în jur de 800 de elevi,la liceu și profesională, circa 75% provenind din mediul rural, aceștia fiind pregătiți de 62 de profesori.