Legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” București au finalizat expertiza medico-legală privind copilul din Suceava mort după ce a intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. Expertiza a ajuns la dosar cu câteva zile înainte de a se împlini 2 ani de la tragedie.
Expertiza este evident diferită față de cea efectuată de legiștii de la Suceava (care au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică), însă nici aceasta nu vine cu certitudini absolute.
Cert este că medicii legiști de la București constată moartea violentă, prin aspirare de lichid (apă), însă insistă și pe problemele acute de sănătate ale bebelușului. În mare, concluziile par corecte pentru că într-adevăr bebelușul a fost născut prematur și a stat internat o bună perioadă în spital, având printre altele prematuritate, pierdere masă musculară, hepatită cronică formă ușoară/moderată, pneumonie interstițială.
Totuși, copilul a fost externat din spital în stare stabilă și a fost botezat la șase săptămâni de la naștere. Părinții insistă pe faptul că au adus la biserică un copil în stare bună, iar dacă nu ar fi fost introdus în apă greșit și brutal nu s-ar fi produs nenorocirea.
Moarte violentă, prin aspirare de lichid. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută
”Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefalopatiei posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este una dintre concluziile din raportul medico-legal.
Legiștii nu au putut să dea răspunsuri la întrebări foarte directe: dacă bebelușul ar fi murit și dacă nu se întâmpla nenorocirea de la botez, apreciind că ar fi un răspuns speculativ. Nici întrebarea directă dacă între deces și scufundare este legătură directă nu se dă un răspuns, însă procurorul este trimis la concluziile anterioare, destul de clare, privind moartea violentă și aspirarea de apă.
Legiștii au fost însă destul de clari privind moartea (violentă și prin imersie de apă), însă au insistat și pe mențiunea că decesul a fost înalt condiționat de patologia acută a minorului.
Polițiștii de la Investigații Criminale care se ocupă de caz și procurorul de caz au așadar o misiune foarte grea în următoarea perioadă. Cu un raport de expertiză care aduce date importante, dar nu lămuriri complete, procurorul va trebui să decidă dacă se impune sau nu trimiterea în judecată a preotului și pentru ce infracțiune.
Tatăl contestă părți din raport, dar și modul în care s-a făcut autopsia și acuză dispariția unor probe
Am luat legătura, în cursul zilei de ieri, cu tatăl băiatului decedat, respectiv cu avocatul preotului acuzat. Fiecare din părți are obiecții, cu precizarea că avocatul s-a declarat mai rezervat să facă vreun comentariu pe tema concluziilor expertizei, având în vedere că ancheta este încă în faza de urmărire penală.
Adrian Ungureanu, tatăl bebelușului, spune că expertiza nu îl lămurește de ce se face atât de mult legătura dintre afecțiunile preexistente și deces, fără a exista probe în acest sens: „În raport nu scrie nimic despre căile respiratorii interne, deși se spune că imersia de apă este un factor declanșator al decesului. Cred că autopsia de la Suceava nu a fost făcută corect, iar dacă probele nu au fost recoltate corect cum să se mai poate stabili acum adevărul deplin? În raportul de la București scrie că lipsesc două probe de la plămâni, care puteau fi probe clare... Probabil că prin avocat vom depune obiecții la raport și vrem să înaintăm plângeri penale față de medicii legiști care au făcut autopsia”.
Acesta a mai ținut să sublinieze că în ziua botezului preotul trebuia să ajungă la înmormântarea bunicii sale, la Șerbănești, și crede că acesta era sub presiune psihică, era grăbit, cauză din care a făcut ritualul în grabă și fără a discuta în prealabil cu părinții despre posibile probleme ale copilului.
Avocatul preotului: ”Decesul bebelușului nu are legătură cu scufundarea în apă în cadrul tainei botezului”
Avocatul Marcel Balațchi, cel care îl reprezintă pe preotul Alexandru Mazarache, a precizat că nu se exprimă tranșant cu privire la raportul de la București, dar că există posibilitatea de a se cere verificarea tuturor actelor medico-legale din acest caz, de către comisia superioară de medicină legală.
El a mai subliniat că și raportul de necropsie de la Suceava (care nu îl încriminează deloc pe preot) rămâne la dosar și nu este în nici un caz anulat de cel venit de la INML București.
”Din punctul nostru de vedere părintele este nevinovat, nu are nici o culpă, pledăm în continuare pentru nevinovăția lui, decesul bebelușului nu are legătură cu scufundarea în apă în cadrul tainei botezului. Teoretic există posibilitatea refacerii acestui raport, nu vreau să mă exprim cu privire la conținutului lui, dar vom exercita căile legale de atac pentru a se stabili adevărul”, a transmis avocatul.
Drama cumplită a unei familii
Tragedia s-a petrecut la finele lunii ianuarie a anului 2021, la Biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Zamca. Slujba de botez a fost oficiată de preotul Alexandru Mazarache, care are calitatea de suspect în cadrul dosarului penal.
”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl.
După cum se vede și în imaginile video de la botez, copilul a fost băgat în apă cu fața în sus. Imaginile mai arată că bebelușul plângea înainte de a fi băgat în apă.
De altfel, imaginile video sunt și ele o probă importantă în cadrul anchetei. Plânsetul bebelușului se modifică brusc după ce acesta este scos din cristelniță.
Decesul copilului a survenit după aproximativ 12 ore de la botez.
Întrebarea justă care se pune este dacă cineva poate trage concluzia că imersia de apă nu are legătură cu decesul. E drept, medicii specialiști vorbesc de o afectare gravă a plămânului bebelușului, însă părinții spun că este imposibil ca cineva echidistant și corect să spună că decesul nu are legătură cu ce s-a întâmplat la botez.