Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 26 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 20 (8244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie importantă

Bunuri de 18 milioane de lei vor fi cumpărate de Primăria Suceava de la falimentara Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bugetul local al Sucevei va fi împovărat anul acesta de o cheltuială neprevăzută inițial, dar care deschide calea către accesarea unor finanțări de zeci de milioane de euro din finanțări europene – cumpărarea bunurilor de la fosta societate de termoficare a orașului.

Problema este una veche, a mai fost discutată, dar cum sumele solicitate de creditorii societății aflate în faliment erau considerate mult prea mari, negocierile au rămas fără rezultate. Dar în ședința de Consiliu Local de joi, 26 ianuarie, când se discută bugetul pe anul în curs, pe ordinea suplimentară a fost introdus un proiect de aprobare a cumpărării unor bunuri proprietate a Termica SA.

“O problemă apărută pe ultima sută de metri este cea de achiziționare a bunurilor care astăzi sunt în patrimoniul Termica. De 10 ani ne judecăm cu Termica, am mai vrut să cumpărăm aceste bunuri, nu am putut, la vreme respectivă se cerea o sumă destul de mare, între timp creditorii au revenit la sentimente mai bune, s-a făcut o evaluare și încercăm să facem achiziția, mai ales că deservesc transportul și distribuția de energia termică.

Conform evaluării, valoarea acestor bunuri este de aproape 18 milioane de lei – acum 10 ani ni se cereau 40 de milioane lei.

Este posibil să se închidă falimentul Termica în acest an, iar acolo noi avem mai multe proiecte importante.

Vrem să implementăm un proiect de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor termice, inclusiv modernizarea punctelor termice – nu putem până nu suntem proprietari pe aceste active”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

“Piedică” la utilizarea terenurilor de la Termica pentru proiectele municipalității

Edilul Sucevei a precizat că disputele pe patrimoniul fostei societăți de termoficare sunt pe mai multe planuri: “Ne-am judecat, am câștigat când noi, când ei… Avem și proiectul pentru parc fotovoltaic acolo, dar cei de la Termica au deschis un proces pentru terenurile care sunt acolo. Deși știu și ei că nu au nici o șansă să câștige acest proces, pentru că suntem proprietari, suntem intabulați pe teren, am câștigat procesul la Înalta Curte de Justiție, dar, conform legilor din România, au depus o notificare la Cartea Funciară.

Practic, astăzi terenurile nu sunt libere de sarcini. Nu mi se pare corect, ar fi trebuit să facă această notificare în baza unei hotărâri de instanță.

Dar ei când au deschis procesul au și depus acea notificare, încât terenurile nu mai apar ca libere de sarcini. Suntem într-un blocaj total”.

 

Deficit de 260 de hectare de teren în municipiul Suceava

Primarul Sucevei consideră că odată cu cumpărarea bunurilor de la Termica se vor “limpezi apele” și în privința celorlalte dispute.

“Mă bucur că am găsit înțelegere în fața creditorilor de la Termica, să cumpărăm aceste active, ne dorim să se închidă anul acesta falimentul de acolo, încât Primăria să rămână cu bunurile care nu sunt vândute la licitație, dar și cu cele 155 de hectare de teren.

O problemă a Sucevei este că nu se poate dezvolta pentru că nu are terenuri. Astăzi avem un minus de 260 de hectare de teren.

Am adus la cunoștință consilierilor locali aceste probleme la întâlnirea de săptămâna trecută, creditorii sunt de acord cu evaluarea făcută, cu condiția ca suma întreagă să fie plătită anul acesta.

Este un efort, dar unul care merită, pentru că se deschide acolo posibilitatea de a accesa zeci de milioane de euro proiecte europene. Este o problemă foarte delicată, sper să fie ultimul episod din blestemul Termica, dar e o problemă de sistem – peste tot în țară s-a întâmplat același lucru.

La Botoșani, lângă noi, primăria are de plătit vreo 17 milioane de euro tot pe o asemenea speță.

Dar cine n-a avut sistem de termoficare centralizată nu a fost primar. Sunt alții care zburdă liniștiți, nu au avut deloc asemenea probleme... Pe noi ne macină, ne-a dat multe bătăi de cap, am dat vreo 50 de milioane de euro și tot nu e rezolvată încă problema.

Sper să fie ultimul episod, să putem închide povestea Termica, să asigurăm dezvoltarea Sucevei și funcționarea sistemului de termoficare în continuare”, a concluzionat Ion Lungu, care va solicita aleșilor locali să ia această decizie importantă, să dea cele 18 milioane de lei, plus TVA, anul acesta, în rate, creditorilor de la Termica, pentru a debloca accesarea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport și distribuție, eventual și pentru alte proiecte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bunuri de 18 milioane de lei vor fi cumpărate de Primăria Suceava de la falimentara Termica.
 Vizualizări articol: 1662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bunuri de 18 milioane de lei vor fi cumpărate de Primăria Suceava de la falimentara Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei