„Câinele este cel mai bun prieten al omului”, dar nu și când este lăsat liber pe străzi, unde poate ataca alte persoane, mai ales dacă se adună în haite.
Câinii vagabonzi - o problemă cu care Suceava se confruntă de zeci de ani, chiar de s-au luat măsuri mai multe ca în multe alte localități din țară, au revenit în prim plan odată cu apropierea perioadei de împerechere, când se adună în haite și devin mai agresivi, dar și în contextul tragediei din Capitală, unde o tânără ieșită la alergat a fost sfâșiată mortal.
10-12 câini capturați zilnic pe străzile Sucevei
Săptămânal există reclamații făcute de suceveni cu privire la haite de câini care au apărut în câte o zonă sau alta, manifestându-se agresiv cu unele persoane, din diverse motive. Chiar și când nu sunt agresivi, adunați mai mulți la un loc, dau motive de îngrijorare, pentru că oricând pot să dea la un copil care fuge pe stradă, la cineva care se plimbă cu bicicleta ori la adult pe care îl simt că se teme de ei.
Iar asta în condițiile în care Suceava este una dintre puținele localități care are adăpost de animale, cu capacitate mare, de sute de capete, iar pentru capturarea câinilor fără stăpân există contract de ani de zile cu firma de salubrizare.
„Echipa de prindere a câinilor acționează zilnic – prin contract au obligația să meargă în teren, cu medic și pușcă cu tranchilizante, timp de cinci zile în fiecare săptămână. Acționăm în special unde se formează haite, unde avem înregistrate reclamații sau în baza monitorizării proprii. Zilnic sunt capturați 10-12 câini abandonați pe străzi, s-a umplut din nou adăpostul, avem aproape 600 de animale prinse și duse acolo. Într-o perioadă reușiserăm să mai reducem din efective, au fost dați spre adopție internațională vreo 560 anul trecut. Dar au apărut alții noi pe străzi...”, au spus reprezentanții municipalității sucevene.
Harta locurilor de abandon
În baza observațiilor din teren au și făcut o „hartă a locurilor de abandon” – zonele unde se aruncă cei mai mulți câini aduși de prin alte părți – gospodării de la țară, uneori și din oraș, comune limitrofe, dar și din alte orașe. La intrarea în Suceava dinspre Ipotești, în zona Brădet, în capătul Bazarului, pe malul Sucevei, la intrarea în Burdujeni dinspre Plopeni, dar și în capăt de Obcini sunt vizibili adeseori câini noi, dezorientați, care caută un loc unde să se aciueze.
„47 de câini au fost luați de pe străzi numai săptămâna trecută. E și un efort financiar mare, pentru că ne costă undeva la 130 -150 de lei capturarea unuia, în funcție de cât e de mare, dar apoi vin și costurile de întreținere a lor la adăpost. Deparazitare, tratamente, sterilizare, lemne de foc, apă, energie, pază, medicamente, oameni la lucru, dar și foarte multă mâncare – cam 300 de grame de crănțănele de fiecare – sunt costuri mari, suportate de la bugetul local, pentru siguranța cetățenilor și pentru a-i mulțumi și pe cei care cer înfocat protejarea câinilor. Dar adopții pe plan local nu avem deloc...vin doar cei care îi cer, dar ca să le dea din nou drumul în stradă”, mai spun reprezentanții Primăriei Suceava.
La un simplu calcul, numai pentru efectivele actuale din adăpostul de animale din lunca Sucevei sunt necesare lunar 5,5 tone de hrană uscată, dar cheltuielile sunt mai complexe de atât. Iar la noi iubitorii de animale nu au concepția celor din Occident, să dea bani pentru întreținerea lor la adăpost.
Le dau mâncare, dar numai când sunt în stradă, unde, oricât de frumoși și aparent blânzi, pot fi un pericol pentru unii trecători. E de ajuns să nu le placă mirosul lor...
Bărbat atacat de doi câini fără stăpân în zona Areni
Un sucevean în vârstă de 76 de ani reclamă că a fost atacat de doi câini în plină stradă. Incidentul s-a petrecut luni, până în orele prânzului, în zona Areni, din municipiul Suceava. ”Eu mă întorceam de la farmacie, iar la un moment dat, din senin, doi câini au sărit spre mine. Avem o sacoșă cu baierele mai mari și cu care am reușit să mă apăr. Din fericire, au plecat repede și nu au mai atras și alți câini care mișună acum peste tot prin oraș”, a mărturisit George Catrici.
Septuagenarul spune că nu este pentru prima oară când are probleme cu câinii fără stăpân și doar norocul a făcut ca până acum să nu ajungă la spital cu leziuni grave. Bărbatul a precizat că a sunat și la Primăria Suceava și a anunțat acest incident și așteaptă ca autoritățile locale să ia măsuri cât mai rapid, până nu vor apărea cazuri similare celui de la București.
În Capitală, o femeie care alerga în zona Lacului Morii a fost atacată de o haită de câini maidanezi. A fost mușcată de mai multe ori, iar rănile s-au dovedit fatale, femeia decedând.
Și în municipiul Suceava numărul câinilor fără stăpân pare într-o creștere alarmantă. Unele patrupede umblă în grupuri mari, de 10, chiar 15 animale, și pot deveni extrem de agresive. O parte din acești câini par a fi aduși recent în oraș, și asta pentru că nu au comportamentul unor animale care s-au obișnuit cu viața urbană. Oricum, problema câinilor vagabonzi este una extrem de reală și reprezintă o amenințare la adresa locuitorilor orașului, în ciuda opiniilor iubitorilor de animale care protejează patrupedele și le mai și hrănesc.
27 de oameni mușcați de câini au ajuns la Spital. Anul trecut au fost peste 400
Problema câinilor care atacă oameni trenează de ani de zile și încă nu s-au găsit soluții eficiente pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. La Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, cea mai mare unitate medicală din județ, au ajuns, de la începutul anului 2023, nu mai puțin de 27 de pacienți după ce au fost mușcați de câini, adică mai mult de o persoană/zi. Oamenii mușcați de câini au vârste între 2 și 79 ani. Din fericire, rănile nu au fost atât de grave încât să necesite internarea în spital. După ce au primit îngrijiri în Unitatea de Primiri Urgențe au putut pleca la domiciliu.
În ceea ce privește situația de anul trecut, datele statistice arată că în anul 2022 la Urgențele spitalului din Suceava au ajuns 418 pacienți mușcați de câini, din care 6 au fost internați. Este vorba despre doi copii, unul de 2 ani și unul de 8 ani, care au fost internați la Oftalmologie, un copil de 5 ani internat la Chirurgie infantilă, de doi copii, ambii în vârstă de 5 ani, internați la ORL și de o persoană în vârstă de 45 de ani ale cărei răni au necesitat internarea în secția Neurochirurgie.