Medicul-șef al secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, în vârstă de 37 de ani, avea de la spital un salariu lunar care este echivalentul a peste 3.500 de euro și mai câștiga legal, de la două clinici private, cel puțin echivalentul a 1.500 de euro, după cum reiese din declarația de avere din iunie 2022 postată pe site-ul spitalului.
Din document reiese că medicul-șef al secției în care sunt tratați bolnavii de cancer, dr. Anca Ababneh Dumitrovici, a încasat de la spital în anul precedent suma de 210.336 lei, ceea ce înseamnă echivalentul a 42.067 de euro/an, respectiv 3.505 euro/lună. La această sumă se adaugă cea de la două clinici private cu care colaborează, de 89.064 de lei, adică un venit anual legal de 229.400 de lei, echivalent cu 59.880 de euro anual sau 4.990 de euro lunar.
Venitul lunar legal, de aproape 5.000 de euro, al medicului oncolog Anca Ababneh Dumitrovici este completat cu cel al soțului său, de asemenea medic la Spitalul Județean de Urgență și la o clinică privată, de 131.721 lei/an, respectiv 88.200 de lei/an, adică 219.921 lei, echivalent cu 43.984 euro/an sau 3.665 euro/lună. Prin urmare, familia avea un venit legal, declarat, de 8.655 euro/lunar.
Conform declarației de avere, familia de doctori Ababneh Dumitrovici are trei credite bancare, unul de 65.000 de euro, contractat în 2011 și scadent în 2031, și două pe termen scurt: de 28.000 de euro, pe 3 ani, din 2020 până în 2023, și de 82.000 de euro, pe 5 ani, din 2020 până în 2025. Medicii au însă și depozite bancare, unul de 105.831 de lei, deschis în anul 2003, și unul de 11.312 euro, deschis în anul 2013.
Din anul 2011 medicul oncolog Anca Ababneh Dumitrovici și-a cumpărat o casă de locuit de 250 de mp în Moara Nica, iar în 2020, un apartament de 90 de mp, în aceeași localitate. De asemenea, are două autoturisme, un Seat din 2011 și un Mercedes din 2020, și bijuterii în valoare declarată de 6.000 de euro.
La o medie de 100 de lei „atenție”/pacient, doctorița ar fi încasat din șpăgi încă echivalentul a 5.000 de euro/lună
Doctorița care câștiga legal un venit decent din consultarea și tratarea bolnavilor de cancer este acum arestată preventiv pentru 30 de zile, după ce echipele mixte de la Serviciul Anticorupție au prezentat probe că primea bani sau diverse bunuri de la pacienți și familiile lor.
Doctorul oncolog Anca Ababneh Dumitrovici este acuzată oficial că a luat șpagă de la 64 de pacienți și de la membri de familie ai acestora. Joi, 19 ianuarie a.c., echipele mixte de la Serviciul Anticorupție au acționat în spital, după ce anterior au realizat monitorizări în cabinetul șefei de secție și au strâns probe că tânăra doctoriță, care câștiga lunar legal circa 5.000 de euro, a primit sume între 50 și 200 de lei de prezentare la cabinet, precum și produse alimentare, ca miere de albine sau brânză. În 7 zile lucrătoare, au fost înregistrate 62 din actele de luare de mită, ceea ce arată o practică a medicului de a accepta „atenții” de la pacienții bolnavi de cancer sau de la familiile lor. La o medie de 100 de lei/pacient, rezultă că medicul aduna de la pacienți peste 1.200 de euro/săptămână, deci aproximativ 5.000 de euro/lună.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis că în ziua de 19 ianuarie a.c. au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Se înțelege de aici că în această zi a fost organizat un flagrant, acțiune care doar completează ancheta realizată alert, mai ales în luna decembrie a anului trecut.
”Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arată într-un comunicat al procurorilor.
Doctorița este acuzată de 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022. Cele 7 zile sunt probabil cele în care s-a făcut monitorizarea permanentă a cabinetului.
Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.
Prima din cele 64 de infracțiuni de dare de mită probată de procurori este din aprilie anul trecut
Primele informații legate de faptul că pacienții oncologici duc sume de bani de fiecare dată când se prezintă la medic au fost mai vechi, iar prima infracțiune de care este acuzat medicul este din luna aprilie a anului trecut.
Joi noapte, doctorița a fost reținută, iar vineri după-amiază a fost scoasă din arest și prezentată în fața unui magistrat de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Tribunalul Suceava a admis propunerea și a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Medicul poate contesta decizia de arestare la Curtea de Apel Suceava, dar până la judecarea contestației rămâne după gratii.
„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.