Președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava, doctorul Petrea Dulgheru, a anunțat că o decizie a Curții Constituționale oprește definitiv gravele incompatibilități și încălcarea legii de către cei care sunt și medici veterinari angajați la Stat (funcționari publici), dar dețin și funcții de conducere la colegiul medicilor. Anomalia era că funcționarii publici au rolul de control și chiar sancționare a medicilor veterinari de liberă practică (cei care dețin cabinete în comune), pe de o parte, dar îi și reprezentau și apărau, măcar în teorie, ca șefi ai unor Colegii ale Medicilor Veterinari din țară.
Prin decizia Curții Constituționale nr. 455/2022, publicată în data de 13 ianuarie a.c., excepția de neconstituționalitate invocată de Colegiul Medicilor Veterinari din România a fost respinsă. Prin urmare Ordonanța de urgență care interzice medicului veterinar funcționar public să fie în ambele tabere a rămas în picioare.
Doctorul dornean Petrea Dulgheru a sesizat de mai multă vreme că președintele Comisiei de Deontologie și Litigii a Colegiului Medicilor Veterinari din România, cel care este judecătorul suprem al profesiei, este și funcționar public, în speță directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj.
Doctorul Dulgheru s-a poziționat practic pe poziții total contrare cu o mare parte din cei care conduc Colegiul Medicilor Veterinari din România și a atras atenția că nu este nici legal și nici moral ca judecătorul să fie și avocat în aceeași speță.
Plecând de la aceste probleme, Petrea Dulgheru a arătat că medicii concesionari au cele mai multe probleme, dar nu au reprezentanți în conducere cărora să le ceară sprijin.
Un exemplu este că tarifele pentru serviciile pe care le prestează medicii de liberă practică Statului Român (campanii de vaccinare, sterilizare etc.) nu sunt actualizate din 2013.
În țară sunt mai multe cazuri de directori executivi și funcționari publici care dețin și funcții în colegiile medicilor veterinari (nu este cazul și la Suceava).
Având în vedere decizia Curții Constituționale, ar trebui ca în timp scurt să se organizeze noi alegeri.
”Ei sunt cei care aplică sancțiuni față de noi și tot ei sunt cei care ar trebui să ne apere. Este evident că așa ceva e o utopie”, a concluzionat președintele CMV Suceava.
Protestul privind aceste probleme a aparținut doar Colegiilor Medicilor Veterinari Suceava și Maramureș, care s-au opus practic direcției pe care o dorea Colegiul Medicilor Veterinari din România.
Există și un răspuns scris din partea președintelui Autorității Sanitar Veterinare din România în care se stipulează că legea trebuie respectată și va fi implementată. Așadar, conform legii, calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcționarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcției publice.