Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 20 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 15 (8239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Protecția Copilului

Pentru 450 de copii aflați în situație de risc s-a reușit prevenirea instituționalizării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru 450 de copii aflați în situație de risc s-a reușit anul trecut prevenirea instituționalizării și a marginalizării sociale, copiii fiind ajutați să rămână în familiile naturale.

Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare funcțională între instituțiile statului, ONG-uri, persoane fizice care au înțeles problemele grave cu care se confruntă acești copiii și le-au sărit în ajutor.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, prin programe și acțiuni de consiliere, sprijin material și financiar cu ajutorul ONG-urilor partenere, cu sprijinul firmelor și al persoanelor fizice, a reușit să reducă în 2022 numărul de copii/tineri din serviciile de tip rezidențial din structura DGASPC Suceava, față de anul 2021, în paralel cu extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști și creșterea numărului copiilor din asistență maternală.

Prin proiecte viabile, 353 de copii/tineri din sistemul rezidențial (public și privat) sunt ocrotiți doar în apartamente și case de tip familial. Ei nu mai sunt internați în centre de plasament aglomerate, cum se întâmpla cu ani în urmă.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a spus că o prioritate pentru specialiștii din cadrul instituției pe care o conduce este „prevenirea separării copilului de familia sa și a marginalizării sociale, prevenirea riscului excluderii sociale a copiilor și tinerilor din sistemul de protecție cu scopul integrării sociale/profesionale, creșterea calității vieții copiilor din serviciile de tip rezidențial și familial. Putem să amintim că tinerii și copiii din sistemul de protecție au fost incluși în diverse activități și campanii, în scopul integrării sociale și școlare, dar s-a urmărit și creșterea performanțelor școlare și reducerea ratei abandonului școlar a copiilor/tinerilor din sistemul de protecție”.

 

Proiecte în derulare

Prin programe de interes național de dezvoltare a abilităților de viață independentă și pregătirea integrării sociale și profesionale a tinerilor din sistemul de protecție, precum și a beneficiarilor din centrele destinate persoanelor adulte cu dizabilități, s-a reușit ca anul trecut 47 persoane adulte cu dizabilități să iasă din serviciile de tip rezidențial.

În anul 2022, au primit finanțare mai multe proiecte sociale, printre care:„Speranță pentru fiecare”, care are în vedere reabilitarea a trei clădiri în localitățile Adâncata, Suceava și Vornicenii Mari (comuna Moara), pentru înființarea a trei Locuințe Maxim Protejate;„Siguranță pentru viitor” (reabilitarea a două clădiri în localitățile Fântânele și Horodniceni, pentru înființarea a două Locuințe Maxim Protejate);

Centrul de zi „Terapia” (reabilitarea unei clădiri în municipiul Suceava, pentru înființarea unui Centru de Zi pentru persoanele adulte cu dizabilități);Centru de Zi „Sfânta Ecaterina”(reabilitarea unei clădiri din localitatea Sasca Mică, pentru înființarea unui Centru de Zi pentru persoanele adulte cu dizabilități).

„Scopul proiectelor constă în dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități aflate în cadrul instituției de tip vechi Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, comuna Cornu Luncii, prin înființarea de servicii sociale de tip locuință maxim protejată și centre de zi”, a explicat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

În 2022, Protecția Copilului Suceava, prin programul Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR), a depus două proiecte pe platforma electronică, referitor la cele două servicii de zi din cadrul Complexului de recuperare neuro-psiho-motorie „Blijdorp - O Nouă Viață” Suceava - Servicii sociale pentru adulți cu handicap. Este un proiect care se află în faza de evaluare și urmărește reabilitarea, accesibilizarea și dotarea spațiilor actuale pentru Centrul de zi și reabilitarea, accesibilizarea și dotarea spațiilor actuale ale Centrului de servicii de recuperare neuro-motorie pentru persoane adulte cu dizabilități (de tip ambulatoriu).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru 450 de copii aflați în situație de risc s-a reușit prevenirea instituționalizării.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pentru 450 de copii aflați în situație de risc s-a reușit prevenirea instituționalizării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei