Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, alături de celelalte licee pedagogice din țară, a înaintat o scrisoare către Președinte, Parlament și Ministerul Educației, prin care solicită păstrarea specializării de învățător de la aceste școli.
Potrivit proiectului legii educației, liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători, fiind prevăzută desființarea acestei specializări.
În vara anului 2022, colegiul sucevean a organizat admitere pentru două clase de învățători – educatoare.
„Cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România. Încercări de desființare a acestui profil au mai existat în perioada postdecembristă, dar timpul a dovedit că au fost decizii eronate și s-a revenit asupra lor”, se arată în scrisoarea transmisă decidenților.
Reprezentanții liceelor pedagogice spun că urmând acest profil vocațional, elevii au șansa ca de la vârstă fragedă să se pregătească pentru profesia de dascăl, într-un mediu care le oferă atât cunoștințe teoretice, cât și competențe și abilități în cadrul practicii pedagogice desfășurate timp de patru ani.
Aceștia mai susțin că absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate bune la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar.
În scrisoare se mai arată că absolvenții profilului pedagogic au ocupat posturi didactice și au continuat studiile la facultățile de științe ale educației, ceea ce demonstrează că cele două niveluri de învățământ se completează și nu se exclud.
Directorii liceelor pedagogice consideră că nu se pot echivala anii de pregătire din liceul pedagogic și din universitate, adică șapte ani de studiu, doar cu formarea din mediul universitar, adică trei ani.
„Trebuie mers înainte cu ceea ce avem deja bun, fără să dărâmăm tot pentru a construi edificii fără bază. În plus, ar trebui cerută și părerea tuturor celor implicați în procesul instructiv-educativ”, își încheie aceștia scrisoarea.