41 de copii ucraineni fugiți din calea războiului au beneficiat anul trecut de măsuri speciale de protecție în servicii de tip rezidențial, oferite de Protecția Copilului Suceava. Am aflat de la reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava că de la începutul conflictului armat, din februarie 2022, personalul Protecției Copilului a asigurat permanența la Vama Siret, pentru a identifica nevoile refugiaților și a asigura accesul la serviciile de care aceștia au nevoie.
În colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret a fost instalat un cort (Blue Dot), dotat cu toate cele necesare: încălzire, internet, logistică, pe toată perioada activării în Vamă, în care specialiști UNICEF, împreună cu asistenți sociali și psihologi voluntari din cadrul DGASPC Suceava, au oferit persoanelor refugiate din Ucraina asistență socială specializată: servicii de consiliere și sprijin emoțional, sprijin pentru identificare transport și cazare. „Totodată, s-au împărțit pliante mamelor cu copii, a fost oferită apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, cărucioare pentru copii, cartele telefonice, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din Vamă”, a declarat șefa DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.
Din statistici rezultă că, anul trecut, au trecut prin Vama Siret aproximativ 5.000 de copii și 2.000 de mame, refugiați din Ucraina. Dintre aceștia, 1.138 de copii neîsoțiți / singuri, care au trecut prin punctele de frontieră din Siret și Vicovu de Sus, au beneficiat în spațiile Blue Dot din Vama Siret de asistență, consiliere și îndrumare în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe, alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. „A fost implementă aplicația Primero, realizată de ANPDCA, cu sprijinul UNICEF și SERA România, care are ca scop să înregistreze toți minorii ucraineni refugiați care se află pe teritoriul României, implicit pe teritoriul județului Suceava. În această aplicație, funcțională din 11 iulie 2022, DGASPC Suceava a înregistrat aproximativ 1.000 de copii refugiați”, a completat Nadia Crețuleac.