1.876 de copii cu dizabilități au primit anul trecut certificate de încadrare în grad de handicap. Certificatele au fost eliberate de comisia pentru protecția copilului Suceava, la propunerea specialiștilor din cadrul Serviciului de evaluare complexă a copilului cu dizabilități. Din cei 1.876 de copii cu dizabilități, 889 de copii au fost încadrați în gradul de handicap grav, 616 au fost încadrați în gradul de handicap accentuat, 342 de minori au fost încadrați în gradul de handicap mediu și 29 de copii au primit certificate de încadrare în grad de handicap ușor.
Directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nadia Crețuleac, a declarat că pentru acești copii „au fost întocmite planuri de abilitare-reabilitare, fișe de limitări de activitate și restricționări de participare, pe grupe de vârstă, contractul cu familia copilului cu dizabilități și au beneficiat de consiliere de suport”.
2.857 de cazuri noi de persoane adulte cu handicap
În 2022, au fost evaluate medical, psihologic, social și psihopedagogic/ocupațional, în vederea încadrării în grad de handicap, 7.291 de persoane adulte, din care 2.857 sunt cazuri noi. 49 de persoane au beneficiat de cursuri de specializare și formare continuă pentru dezvoltarea competențelor profesionale. „În Registrul Procedurilor sunt înregistrate 1.230 de proceduri elaborate, verificate, avizate și aprobate, din care: 171 de proceduri operaționale și de sistem pentru activitatea aparatului propriu și al instituției, 767 de proceduri operaționale pentru serviciile sociale destinate copiilor și 292 de proceduri operaționale pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități”, a mai completat șefa DGASPC Suceava.
Reorganizare
DGASPC Suceava a înființat anul trecut Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități Mihoveni, Centrul de abilitare și reabilitate pentru persoane adulte cu dizabilități Alma Mater Siret și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Zvoriștea, prin reorganizarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriștea. A fost reorganizat și Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „O Nouă Viaţă” Siret, prin înființarea Centrului de servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități „O Nouă Viaţă“ Siret, care are în componență cinci centre de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități.