Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 13 (8237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legislație prea blândă

Șoferii care nu opresc la semnalul polițiștilor pot scăpa, dacă sunt prinși, cu o amendă de 290 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care vedem aproape zilnic cazuri în care polițiștii suceveni sunt angrenați în urmăriri periculoase în trafic, pentru a putea opri șoferi care nu opresc la semnal, și în contextul tragediei recente de la Moldovița, cu tânărul împușcat mortal în timpul unei urmăriri, este important de atins un detaliu major, dar despre care nu s-a vorbit prea mult. 

Ce măsuri pot lua polițiștii față de șoferul care nu oprește la semnalele regulamentare cu mijloacele acustice și luminoase. Ne referim aici strict la ce sancțiuni se pot da pentru neoprirea la semnal, și nu la alte nereguli și infracțiuni care se constată de regulă DACĂ fugarul este oprit sau identificat.

 

Cât de ușor poate scăpa, de exemplu, un șofer beat care gonește cu poliția după el

Luăm un exemplu care cu certitudine s-a petrecut și în realitate.  

Un șofer băut nu oprește la semnal, gonește câțiva kilometri cu poliția după el, punând în pericol iminent alți participanți la trafic, dar și pe el și pe polițiști. Reușește să-și piardă urma, însă polițiștii au numărul de înmatriculare și ulterior stabilesc cine a fost la volan. Doar că a doua zi șoferul fugar nu mai este beat și evident nu mai poate fi pus sub acuzare pentru infracțiunea de consum de alcool.

Într-un astfel de caz, pentru neoprire la semnal, agentul poate aplica între 4 și 5 puncte de amendă. La 145 de lei punctul de amendă, rezultă că fugarul poate primi amenda maximă de 725 de lei. Numai că are dreptul de a achita jumătate din minim, adică 2 puncte de amendă – 290 de lei. Atât și nimic mai mult.

Dacă șoferul nu a comis vreo infracțiune care să ducă la suspendarea permisului de conducere pe termen mai lung, polițistul mai poate aplica, pentru neoprire la semnal, și măsura de suspendare a permisului pentru 60 de zile, cu posibilitatea ca respectivul să dea un test de legislație și să-și recapete dreptul de a conduce în 30 de zile.

 

Practica arată că sancțiunile aspre, nu prevenirea, cresc gradul de siguranță

În opinia noastră, și nu numai a noastră, având în vedere că neoprirea la semnal este în județul Suceava frecventă (șoferii fugari se bazează pe faptul că au mașini mai bune decât cele ale poliției, cunosc bine drumurile secundare din localitatea de domiciliu etc.), această sfidare periculoasă ar trebui pedepsită mai aspru.

Contravenția ar putea fi transformată în infracțiune în anumite situații (de exemplu urmăriri care se întind pe kilometri și somații repetate ignorate) ori ar putea rămâne o contravenție sancționată drastic, cu amendă foarte mare, eventual însoțită de suspendarea permisului pe termen mai lung sau poate prin măsura confiscării mașinii. Acestea sunt doar exemple de sancțiuni care pot fi stabilite de legiuitor, în baza unor prevederi clare, însă realitatea din teren arată că este nevoie de o înăsprire a legislație pentru neoprirea la semnal.

Contactat pe această temă, polițistul sucevean Bogdan Bănică, președintele executiv la nivel național al Sindicatului Național al Polițiștilor DECUS, a subliniat că în general sancțiunile pentru faptele grave din trafic trebuie înăsprite, prin schimbarea legii. 

”Schimbarea mentalității conducătorilor auto se poate face exclusiv prin coerciție.

La fel și prevenirea. Prevenirea nu se face prin distribuire de pliante, fluturași sau inimioare, ci prin puterea exemplului, asta dacă faptele grave ar fi sancționate mult mai drastic. Atât în domeniul contravențional, cât și în cel penal.

În realitate, sute de bețivi și drogați de pe șosele primesc pedepse cu suspendare, sute de autori de infracțiuni la regimul rutier nu stau în închisoare nici măcar o zi, toate acestea nu vor duce decât la amplificarea fenomenului infracțional”, a subliniat Bogdan Bănică, care actualmente lucrează la Brigada Rutieră București. 

 

”În momentul în care un șofer nu oprește la semnal își asumă că poate sfârși într-un copac sau împușcat”

Cu privire la neoprirea la semnal, sindicalistul crede că este vorba de un act de asumare a consecințelor, având în vedere că există din ce în ce mai multe situații în care polițiștii fac uz de armamentul din dotare și au fost și situați cu final dramatic. 

Polițiștii sunt obligați de lege ca după somațiile verbale să tragă mai întâi foc de avertisment, în plan vertical, după care următorul pas este tragerea spre cauciucurile mașinii. În situații iminente, când polițistul este atacat direct, uzul de armă se poate face și mai rapid.

”În momentul în care un șofer nu oprește la semnal și continuă deplasarea cu poliția pe urmele sale, de cele mai multe ori năucit de aburii alcoolului, își asumă, ori ar trebui să-și asume, că poate sfârși într-un copac sau împușcat”, a mai spus Bogdan Bănică.

 

Urmărire periculoasă, în noapte, prin ceață, după un ”șofer” de 18 ani

Ultimul exemplu de șofer pericol public din Suceava prins după o urmărire periculoasă este din noaptea de 15 spre 16 ianuarie.

Un tânăr în vârstă de 18 ani, fără permis de conducere, a fost prins cu greutate de polițiști, după ce a gonit la volanul unei mașini în jur de 7 kilometri, în ciuda semnalelor și somațiilor verbale. Urmărirea s-a desfășurat în condiții grele, de ceață, fugarul reușind să-și piardă urma la un moment dat pe un drum secundar.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie, undeva în jurul orei 23.30, un echipaj de la Secția Rurală Preutești, aflat în serviciu control trafic în satul Valea Bourei, comuna Dolhești, a făcut semnal de oprire unui autoturism care venea din sens opus. Șoferul nu numai că nu a oprit, dar a și mărit viteza de deplasare.

Polițiștii au plecat în urmărire, fiind folosite în permanență semnalele luminoase și acustice, cât și portavocea pentru somarea verbală a fugarului.

Urmăritul a gonit pe drumul județean din Dolhești, iar la un moment dat a intrat pe un drum secundar pietruit. Având în vedere ceața abundentă, polițiștii au pierdut la un moment dat contactul cu urmăritul. Autoturismul a fost găsit abandonat pe un câmp agricol, împotmolit.     

Scăpat la adăpostul nopții, cu fuga pe jos, șoferul a fost identificat ulterior.

S-a stabilit că este vorba de un tânăr în vârstă de 18 ani, din satul Boura, comuna Forăști, care nu este posesor de permis de conducere.

Polițiștii au constatat și că mașina avea polița de asigurare RCA expirată tocmai din septembrie 2021.

Prin urmare, au ridicat certificatul de înmatriculare și numerele mașinii.

Pe lângă dosarul penal pentru conducere fără permis, tânărul de 18 ani a încasat și două amenzi, una de 2.000 de lei, pentru lipsa RCA, și una de 725 de lei, pentru neoprire la semnal agenților rutieri.

 

90% din cei care nu opresc la semnal încearcă să ascundă cel puțin o infracțiune

Neoprirea la semnal este o faptă gravă și pentru că în 90% din cazuri are scopul de a ascunde o infracțiune. Practica arată că 90% dintre cei care nu opresc la semnal sunt băuți și/sau fără permis de conducere ori comit o altă infracțiune - contrabanda cu țigări fiind cea mai frecventă în județul nostru.

Restul de 10% nu opresc la semnal din teribilism, pentru că pur și simplu li se pare interesant să forțeze limita și să ia distanță față de poliție. Iar aceștia din urmă, dacă sunt identificați, pot scăpa cu amenda minimă de 290 de lei și cu permisul suspendat 60 sau 30 de zile.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șoferii care nu opresc la semnalul polițiștilor pot scăpa, dacă sunt prinși, cu o amendă de 290 de lei.
 Vizualizări articol: 4223 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șoferii care nu opresc la semnalul polițiștilor pot scăpa, dacă sunt prinși, cu o amendă de 290 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei