Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 14 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 10 (8234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   39 imagini |   ø fişiere video

Tradiții

Paradele obiceiurilor de iarnă pe stil vechi din Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paradele obiceiurilor de iarnă din Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”. Credincioșii ortodocși pe stil vechi din cele două comune au organizat festivalurile obiceiurile de iarnă, sute de urători și spectatori fiind prezenți la spectacolele organizate în ultima zi a anului pe vechi. La parada de la Drăgușeni au participat în jur de 15 cete de colindători și urători, atât din județul Suceava, cât și din Iași și Neamț. Cetele de urători s-au strâns în fața primăriei, de unde au plecat pe drumul național până în parcul central al comunei Drăgușeni, acolo unde spectacolele au continuat până după amiază. În total peste 500 de adulți și copii i-au încântat pe spectatori cu frumoasele și coloratele lor costume, cu cetele de urși, capre, cu irozii sau mălăncile venite special la Drăgușeni pentru a întâmpina noul an pe stil vechi.

Coloana de urători a fost deschisă de gazde, care în fiecare an au purtat o pancartă pe care se putea citi mesajul „La mulți ani! Anul nou pe stil vechi Drăgușeni”. În paradă au urmat cetele de urători din Fântânele, Ostra, Vadu Moldovei, Mălini, Păiseni - Cornu Luncii, Dolheștii Mari, Bogdănești, dar și grupurile din județele învecinate de la Răucești, Miroslovești și Ruginoasa.

Pe scena din centrul comunei, urătorii au fost întâmpinați de primarul Vasile Cepoi, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care au pus umărul la organizarea acestui festival. „La mulți ani tuturor. Și pe nou, și pe vechi. Mulțumim tuturor celor care au putut să ajute să organizăm această manifestare. Mulțumim Centrului Cultural Bucovina, Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Drăgușeni și tuturor care au venit alături de noi pentru a ne bucura de acest frumos festival”, a transmis Vasile Cepoi.

Acesta a adăugat că îl bucură faptul că acest festival al obiceiurilor de iarnă se păstrează în fiecare an, dar și că în cetele de urători sunt numeroși copii care păstrează în continuare tradițiile. Printre cei care au participat la festivalul obiceiurilor de iarnă pe stil vechi de la Drăgușeni s-au numărat și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, subprefectul Cristian Șologon și primarul din Fălticeni, Cătălin Coman. Pe parcursul întregii zile, sute de spectatori s-au bucurat de spectacolele de obiceiuri de iarnă oferite de cetele participante la festival. Tot câteva sute de persoane au fost prezente și la festivalul obiceiurilor de iarnă de la Râșca.

 

Un singur costum al unui membru din Malanca de la Ruginoasa costă aproape 1.500 de euro

Fără doar și poate, una dintre trupele care au impresionat a fost Malanca de la Ruginoasa, din județul Iași, localitate în care se află palatul lui Alexandru Ioan Cuza. Toți membrii din malanca din Ruginoasa au venit la Drăgușeni îmbrăcați în costumele tradiționale ale căldărarilor, cu un detaliu specific acestei comune, fiecare dintre aceștia având pe cap o reproducere a palatului lui Cuza. Coordonatorul grupului de la Ruginoasa, Mihai Balcan, ne-a povestit că doar pentru un singur membru al mălăncii confecționarea costumului poate să ajungă la aproximativ 1.500 de euro. „Numai obrăzarul costă vreo 3.500 de lei, iar celelalte până la 7.000-8.000 de lei. Dar nu contează banii. Contează tradiția și obiceiurile noastre. Tradiția noastră să o ducem mai departe”, a spus Mihai Balcan.

 

Niculai Barbă: Suceava este singurul județ în care tradițiile care țin de obiceiurile de iarnă încă se păstrează

Prezent la Drăgușeni, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a ținut să precizeze că festivalurile din cele două comune au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”, în ziua în care pe stil vechi se sărbătorește Anul Nou. „Apreciez foarte mult faptul că se mențin aceste obiceiuri, parte a tradițiilor din Bucovina și că am depășit un moment delicat, cel al pandemiei de coronavirus, perioadă în care mi-a fost frică că parte dintre tradiții vor fi mai puțin prezentate la astfel de festivalului. Mă bucur că atât la Drăgușeni, cât și la Râșca am văzut împreună în cetele de urători și colindători atât persoane adulte, cât și copiii satelor din județ”, a spus Niculai Barbă.

El a spus că atât la Drăgușeni, cât și la Râșca, a discutat cu cei din cetele de urători și grupurile venite despre faptul că este îmbucurător că există o preocupare ca tinerii să preia și ei aceste obiceiuri. „Trebuie spus că pe lângă evenimentele din județ, formațiile sucevene au fost prezente și în țară și am putut că aflăm de la ei că peste tot pe unde au fost au fost primiți cu emoție și aplaudați. În țară au întâlnit români plecați în diferite zone ale lumii și acum erau extrem de emoționați amintindu-și de obiceiurile din copilărie. Aceasta este Bucovina, acesta este județul Suceava, singurul județ în care tradițiile care țin de obiceiurile de iarnă încă se păstrează. Cum spuneau și cei cu care am discutat, o parte din aceste obiceiuri se mai găsesc și în alte județe, cum ar fi în Maramureș, dar cele de Crăciun în special, în timp ce în Bucovina se păstrează cel mai bine toate tradițiile de iarnă”, a declarat Barbă.

El a adăugat că aceste obiceiuri se regăsesc și astăzi, dar și faptul că meșteșugurile au trecut peste pandemie și trec și prin criza conflictului din Ucraina arată că aceste obiceiuri țin de tradițiile puternice din această zonă a țării. „Iar tradiția este cea care nu moare atunci când apar situații dificile și delicate precum cele menționate. Preocuparea noastră, a Consiliului Județean Suceava, este de a fi alături de lumea satelor, iar prin Centrul Cultural Bucovina avem persoane care se ocupă direct și sprijină activitatea acestor grupuri și ansambluri. În fiecare comună avem câte o persoană care răspunde de activitatea etnofolclorică, de păstrarea și promovarea tradițiilor. Și trebuie reamintit faptul că Centrul Cultural Bucovina a avut un rol decisiv în desfășurarea și păstrarea acestor evenimente pentru promovarea tradițiilor, inclusiv în timpul pandemiei”, a mai afirmat vicepreședintele CJ Suceava.

El a reamintit că Suceava a fost singurul județ care a organizat festivalul de obiceiuri de iarnă și în pandemie, cum a fost cel de anul trecut, cu respectarea tuturor restricțiilor existente la vremea respectivă, iar în același timp proiectul ”Crăciun în Bucovina” nu a fost abandonat nici în anul 2020, când au fost publicate numeroase înregistrări în mediul online cu tradițiile de iarnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paradele obiceiurilor de iarnă pe stil vechi din Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paradele obiceiurilor de iarnă pe stil vechi din Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei