Alerta de gripă aviară se menține la un nivel ridicat în municipiul Fălticeni, afectate fiind păsările sălbatice de pe lacurile din localitate. Din păcate, până ieri au fost ridicate de pe lacuri aproape 60 de lebede moarte. Se crede că numărul de rațe sălbatice moarte este cel puțin la fel de mare, dar acestea se ascund de regulă prin stufărișuri și nu pot fi reperate pe luciul apei.
Încă de la primele lebede găsite moarte pe Acumularea Șomuz, ”La insulă”, probele de laborator au confirmat că păsările au murit de gripă aviară.
Primele lebede moarte au fost observate de medicul veterinar zonal în seara zilei de 2 ianuarie.
”Din păcate, așa cum ne așteptam, problema de acutizează, iar numărul de păsări din focar găsite moarte, la Fălticeni, este în creștere. Populația de păsări sălbatice de la Fălticeni este evident puternic afectată de virus. Ne așteptăm să mai înregistrăm mortalități, însă este foarte important ca virusul să nu pătrundă și în gospodării, la păsările domestice”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Gripa aviară face probleme în mai multe zone din țară, deocamdată preponderent la păsările sălbatice și în special la lebede.
Cetățenii sunt atenționați să anunțe orice comportament anormal al păsărilor deținute în gospodărie, precum și orice caz de mortalitate intervenit la acestea.
Cel mai important este ca oamenii din Fălticeni să țină păsările de curte închise în perimetrul gospodăriei și să evite deplasările în imediata apropiere a cursurilor de apă unde s-au înregistrat mortalități.
Sanitar-veterinarii au anunțat că au dispus și pus în aplicare planul de măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă H5N1, corespunzător cazului de influență aviară din fondul de vânătoare nr. 63 Fălticeni.
S-a instituit o zonă de restricție sanitar-veterinară, cu o rază de 10 kilometri, care cuprinde și celelalte iazuri/acumulări de apă din zona municipiului Fălticeni.
Gestionarii fondurilor cinegetice din zona infectată au fost înștiințați să desfășoare activități de monitorizare și patrulare în zona infectată, de informare și instruire a vânătorilor și personalului propriu.
Influenţa aviară, cunoscută şi sub denumirea de gripă aviară sau pestă aviară, este o boală virală contagioasa pentru păsările domestice şi sălbatice.
Virusurile influenţei aviare înalt patogene (HPAI) provoacă o boală extrem de gravă caracterizată printr-o infecţie generalizată a păsărilor de curte și sălbatice contaminate şi o mortalitate foarte ridicată (putând merge până la 100%) în cadrul efectivului.
La lebede semnele clinice sunt reprezentate de congestia mucoasei oculare și jetaj seros (secreții seroase la nivelul orificiilor nazale). Atât la lebede, cât și la gâște apar evidente semne nervoase, precum răsucirea gâtului, tremurături ale capului și gâtului, pene zburlite.