Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 11 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 7 (8231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme logistice

Sendviș cu mezel, în loc de „masă caldă”, în școlile din programul demarat de Ministerul Educației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi din 12 unități de învățământ din județ primeschrană rece în cadrul programului „Masă caldă în școli”,proiectul care își propune să asigure, gratuit, un prânz consistent și sănătos în timpul programului de la școală.

Pentru că nu dispun de infrastructura necesară, nu au cantină, sală de servire a mesei sau angajați, școlile au apelat la varianta care le este la îndemână, adică sendvișuri, în regim catering, care de regulă sunt însoțite de un fruct sau de ceva dulce.

Ministerul Educației a recomandat ca masa preșcolarilor și elevilor să fie gătită, dând și numeroase sugestii în acest sens (ciorbă de legume/ de pui cu legume/ de văcuță, quinoa cu legume, sufleu de broccoli cu brânză, tocană de legume cu orez brun, sufleu de conopidă, cartofi gratinați cu piept de pui la grătar etc.), însă în realitate unitățile din țară care pot asigura prepararea alimentelor și care sunt în acest program pot fi numărate pe degete.

 

Elevii au primit foarte bine această masă, la fel și părinții lor

Potrivit directorilor din școlile incluse în programul „Masă caldă”, pachetul conține un sendviș cu chiflă, carne (mezel, salam, șuncă sau șnițel), o felie de brânză și un fruct sau ceva dulce.

Aceștia au mai menționat că programul a fost primit foarte bine de elevi, aceștia consumă alimentele primite, nu cum se întâmpla la „lapte și corn” când elevii nu agreau pachețelul alimentar.

La școala din Voitinel, aproape 900 de elevi și preșcolari primesc pachețelul alimentar. Directorul Doru Cureș a menționat că „proiectul funcționează de la finele lunii noiembrie. Suntem mulțumiți, le place gustarea, consumă sendvișul, care e destul de consistent. Unitatea nu are sală de mese, cantină, astfel că am apelat la varianta de catering”.

La școala din comuna Ciprian Porumbescu programul este în primul an de funcționare, fiind circa 300 de beneficiari, iar „feedbackul a fost unul pozitiv”, apreciază directoarea școlii. „Sunt mulți elevi cu posibilități reduse, familii cu mulți copii, 10 – 12, astfel că e foarte bine primit programul, atât de cei mici, cât și de părinți. Sendvișul este diferit de la zi la zi, mai primesc un fruct și ceva dulce, este foarte bine. Desigur, ideal ar fi fost mâncare gătită, dar nu avem această posibilitate”, a menționat Loredana Vărzari.

La Capu Câmpului, „Masă caldă în școli” se derulează de patru ani, directorul Ioan Bedrulea menționând că programul funcționează foarte bine, produsele sunt proaspete, respectându-se normativele și recomandările Ministerului Educației.

„Sunt puține școli din țară din acest program care pot oferi într-adevăr o masă caldă. Noi avem un proiect aprobat pentru o nouă clădire care va beneficia de cantină, sală de mese”, a punctat directorul.

 

8.400.405 lei, banii pentru Suceava, în acest an școlar

De programul „Masă caldă” beneficiază elevii din școlile: Școala Gimnazială Moldova Suliţa, Școala Gimnazială Gulia – Dolhasca, Școala Gimnazială "Ion Barbir" Capu Câmpului, Școala Primară Mironu - Valea Moldovei, Școala Primară Țîmpoceni - Păltinoasa, Școala Gimnazială Măriței – Dărmănești, școli incluse în lista inițială a programului, la care se alătură unitățile – Școala Gimnazială Humoreni - Comănești, Școala Gimnazială Poiana Stampei, Școala Gimnazială Voitinel, Școala Gimnazială Berchișești, Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu, Școala Gimnazială ”Învățător Vasile Hihor” Baia.

Bugetul alocat pentru acest program, în județul Suceava, pentru întreg anul școlar este de 8.400.405 lei (buget 2022 - 2.368.905 lei și buget 2023 - 6.031.500 de lei).

Potrivit proiectului, acesta are rolul de a asigura accesul egal la educaţie pentru toţi copiii şi tinerii din România, în scopul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar prin măsuri urgente de intervenţie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sendviș cu mezel, în loc de „masă caldă”, în școlile din programul demarat de Ministerul Educației.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sendviș cu mezel, în loc de „masă caldă”, în școlile din programul demarat de Ministerul Educației0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei