Doctorul veterinar Petrea Dulgheru a lansat, ieri, la Suceava, organizația județeană a Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache, într-o zi cu mare însemnătate pentru el și pentru partid. Pe 8 ianuarie 1873, acum 150 de ani, se năștea marele om politic Iuliu Maniu. Lansarea PNȚ Maniu-Mihalache la Suceava a început cu o slujbă de sfințire a noului sediu, aflat în clădirea partidelor din apropierea Pieței Mari, slujbă oficiată de preotul sucevean Viorel Vîrlan. Alături de Petrea Dulgheru au fost prezenți președintele la nivel național al partidului, Iuliana Gorea Costin, secretarul general al partidului, Cristian Irimia, și președintele filialei din Maramureș, Gheorghe Siman.
”De astăzi, Suceava, Bucovina, pe care Maniu a iubit-o atât de mult, are urmași care să respecte principiile și valorile sale, care să nu lase partidul să moară. De astăzi, Suceava are un partid de centru dreapta, singurul partid creștin autentic din Romania”, a spus în cuvântul său Petrea Dulgheru.
Dulgheru mărturisește că pentru el Maniu a fost un sfânt, iar datorită acestui crez face de ani de zile pelerinaje la Sighet, la fosta închisoare unde marele om politic a murit ca un martir, dar și la Bădăcin, unde și prin contribuția sa a fost deschisă de câțiva ani Casa Memorială Iuliu Maniu.
”Dumnezeu m-a ajutat ca la aniversarea a 150 de ani de la naștere să-l primesc pe Iuliu Maniu în casă nouă, în casa organizației Suceava a PNȚ Maniu Mihalache, dotată și pregătită cu banii mei personali”, a mărturisit președintele organizației județene.
Oamenii din PNȚ Maniu-Mihalache și-au făcut un crez din a urma principiile și valorile pe care le-au avut cei doi oameni politici care au preferat să moară în închisori decât să facă vreun pact cu comuniștii ori măcar să rămână indiferenți la politica acestora.
”Politicienii ar trebui să fie ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache și Corneliu Coposu, să lupte pentru neam și țară, pentru interesul național și apoi pentru cel personal. Ca președinte, ca vârf de lance al acestui partid în Suceava, voi încerca să fiu ca ei”, a spus președintele organizației PNȚCD Suceava. El a adăugat că acest partid propune ca anul 2023 să fie declarat anul Iuliu Maniu (150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moartea în închisoare de la Sighet), satul Bădăcin să devină comuna Iuliu Maniu, UDMR-ul să fie scos de la guvernare pentru antiromânism, să se pună mai mult accent pe respectarea drepturilor românilor din Ucraina de azi, iar Iuliu Maniu să fie inclus în rândul sfinților fără de morminte.
Dulgheru: „Îi invităm alături de noi pe foștii membri ai PNȚCD necompromiși, din AUR, din USR, pe toți cei nemulțumiți de partidele parlamentare, să susțină partidul nostru”
Dulgheru a relatat că tatăl său a luptat în marele război, a fost prizonier la ruși, unde și-a pierdut fratele geamăn, pe Ioan, și a fost toată viața un luptător anticomunist. Fiul, Petrea, i-a preluat crezul și a trăit bucuria pe care tatăl nu a prins-o în viață - căderea comunismului.
Dulgheru a vorbit despre încercarea de Revoluție din Piața Unirii din Iași de pe 14 decembrie 1989, la care a participat activ, și s-a întrebat unde era România dacă Ion Rațiu era președinte sau Regele Mihai venea în țară. De asemenea, el a subliniat că PNȚ Maniu-Mihalache vrea să vină ca alternativă la clasa politică, cu valorile moștenite de la Iuliu Maniu, respectiv morala creștină, patriotismul luminat, dreptatea socială, democrația desăvârșită, stat de drept.
”Îi invităm alături de noi pe foștii membri ai PNȚCD necompromiși, din AUR, din USR, pe toți cei nemulțumiți de partidele parlamentare, să susțină partidul nostru. Noi, membrii PNȚ Maniu-Mihalache, îi considerăm pe membrii celorlalte partide adversari politici și nu dușmani politici, după cum spunea Iuliu Maniu”, a spus Petrea Dulgheru.
Liderul PNȚ Maniu-Mihalache: Lansarea partidului la Suceava este un exemplu pentru întreaga țară
Prezentă la evenimentul de ieri, președinta PNȚ Maniu-Mihalache, Iuliana Gorea Costin, i-a transmis lui Petrea Dulgheru că a ținut să fie prezentă la Suceava „deoarece am un mare respect și o mare încredere în dumneavoastră”. Ea a spus că lansarea partidului la Suceava este un exemplu pentru întreaga țară, pentru o mobilizare generală în vederea înființării de noi organizații. Iuliana Gorea Costin a spus că înainte de a veni la Suceava a mers la Putna și a ținut să-i ofere lui Petrea Dulgheru mai multe daruri, printre care o hartă a României Mari, Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni, un album cu maestrul Eugen Doga, mai multe broșuri despre Basarabia, precum și o sticlă cu Agheasmă Mare de la Sihăstria Putnei.
De la Suceava a fost citit „Apelul oficial pentru declararea anului 2023 drept anul Iuliu Maniu”
Tot ieri, din noul sediu al PNȚ Maniu-Mihalache din Suceava, secretarul general al partidului, Cristian Irimia, a dat citire apelului oficial prin care această formațiune solicită declararea anului 2023 drept anul Iuliu Maniu. Acesta a arătat că Iuliu Maniu a fost prim-ministru al României de trei ori între 1928 si 1933, iar datorită moralității sale ireproșabile i se spunea ,,Sfinxul de la Bădăcin’’. A fost printre puținii prim-miniștri care atunci când anumite principii erau încălcate și guvernarea era afectată nu ezitau să-și dea demisia.
El a adăugat că Iuliu Maniu a fost unul din cei mai longevivi oameni politici din Romania și, din păcate, așa cum se știe, a sfârșit la 80 de ani în celula în care era izolat de comuniști, în închisoarea de la Sighet, iar înainte de a pleca în ceruri a spus „Nu lăsați partidul să moară”.