Alertă sanitar-veterinară la Fălticeni unde, marți, în câteva ore, au fost adunate, de pe Acumularea Șomuz, ”La insulă”, 15 lebede și o rață, toate moarte. Între timp, probele recoltate de specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au confirmat că păsările au murit de gripă aviară. Din păcate, semnalele sunt că mortalitate este mai mare și a fost pus imediat în aplicare un plan pentru verificarea lacurilor din Fălticeni și pentru ridicarea păsărilor moarte.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a fost întrunit în regim de urgență pentru a se lua măsuri imediate de izolare a virusului.
Trebuie subliniat că gripa avariară se transmite rapid între păsări, dar și la om, putând da forme severe.
Prima lebădă moartă a fost observată luni seară, iar marți s-au început căutările pe timp de zi, sanitar-veterinarii fiind sprijiniți de pompierii militari de la ISU Suceava.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că situația este delicată și trebuie prudență maximă.
„Pe lângă măsurile imediate pe care le luăm noi, alături de alte instituții, facem apel la populația din zonă să evite apropierea de lacuri, să își țină păsările din gospodării închise și să anunțe imediat dacă observă păsări moarte sau care agonizează”, a declarat Voloșeniuc.
Acesta a subliniat că virusul dă semne de evoluție supra-acută, cu mare pericol în special pentru populația de păsări sălbatice din Fălticeni. Această populație este estimată la peste 1000 de rațe și peste 200 de lebede.
Riscul de transmitere la om există și este real.
Este primul caz de gripă aviară înregistrat în județul Suceava. Un focar evoluează însă în județul Neamț și nu este exclusă migrarea unor lebede de pe lacul Bâtca Doamnei, care au adus pe lacurile din Fălticeni și gripa aviară.
Zonă de restricție sanitar-veterinară de 10 kilometri
Sanitar-veterinarii au anunțat că au dispus și pus în aplicare planul de măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă H5N1, corespunzător cazului de influență aviară din fondul de vânătoare nr. 63 Fălticeni.
S-a instituit o zonă de restricție sanitară veterinară, cu o rază de 10 kilometri, care cuprinde și celelalte iazuri/acumulări de apă din zona municipiului Fălticeni.
Gestionarii fondurilor cinegetice din zona infectată au fost înștiințați să desfășoare activități de monitorizare și patrulare în zona infectată, de informare și instruire a vânătorilor și personalului propriu.
Influenţa aviară, cunoscută şi sub denumirea de gripă aviară sau pestă aviară, este o boală virală contagioasă pentru păsările domestice şi sălbatice.
Virusurile influenţei aviare înalt patogene (HPAI), provoacă o boală extrem de gravă, caracterizată printr-o infecţie generalizată a păsărilor de curte si sălbatice contaminate şi o mortalitate foarte ridicată (putând merge până la 100%) în cadrul efectivului.
La lebede, semnele clinice sunt reprezentate de congestia mucoasei oculare si jetaj seros (secreții seroase la nivelul orificiilor nazale). Atât la lebede cât și la gâște apar evidente semne nervoase precum răsucirea gâtului, tremurături ale capului și gâtului, pene zburlite.
Cetățenii sunt atenționați să anunțe orice comportament anormal al păsărilor deținute în gospodărie, precum și orice caz de mortalitate intervenit la acestea.