Noul an a debutat cu schimbări majore introduse în transportul public din municipiul Suceava, bulversând o parte dintre călători în primele zile din 2023, deși au tot fost anunțate încă de anul trecut.
O primă schimbare majoră este în privința sistemului de taxare a călătoriilor, sistemul E-ticketing implementat înlocuind practic vechiul sistem, cu taxatoare, care mai sunt menținute doar pentru trei luni, de acomodare, timp în care pot elibera doar bilete cu suprataxă.
Din ianuarie 2023, prețul unui bilet de călătorie cu mijloacele de transport ale TPL este de 3 lei, în loc de 2,5 lei, cât era până acum, doar că noul bilet, care se emite doar electronic, de la automatele amplasate în 22 de stații, prin aplicația SuceavaPass (disponibilă gratuit pentru sistemele Android și IOS) sau de la ghișeele TPL, pe card (portofel electronic), este valabil timp de 100 de minute, timp în care posesorul poate urca și coborî din mai multe autobuze/microbuze.
Practic, cu același bilet, utilizatorul poate ajunge la destinație cu orice mijloc de transport vrea/are nevoie și se poate și întoarce, dacă se încadrează în perioada de valabilitate.
De asemenea, mai există o variantă de bilet valabil 200 de minute, la preț de 5 lei, cu care se poate circula timp de aproape 3 ore și jumătate, în orice direcție. În aceste situații, se poate vorbi chiar de o ieftinire a călătoriilor cu transportul public din Suceava.
Abonamentele (de o zi, o săptămână, două săptămâni sau o lună, de pensionar – cu 50% reducere sau cele de elevi - gratuite) se pot procura de la cele patru puncte de vânzare asistate de personal din stațiile: Obcini, Centru, Orizont și Gara Burdujeni. Tot de acolo se pot obține și bilete electronice, pe card, care funcționează ca un portofel electronic, putând fi achiziționate anticipat numărul de călătorii dorite. Abonamentele elevilor sunt eliberate o singură dată, pentru aproape un an de zile, pe un card cu valabilitate până la 15 septembrie 2023.
Inclusiv biletele cumpărate anticipat, anul trecut, la preț de 2,5 lei, sunt valabile spre utilizare în aceste portofele electronice, până la finele anului 2023, după cum a precizat conducerea TPL, pentru Monitorul de Suceava.
Bilet cu suprataxă din autobuze și microbuze, de la taxatoare sau șoferi
În paralel cu introducerea biletelor electronice, măsură similară celor din marile orașe (dar unde nu există atât de multe variante de procurare, ca la Suceava), au fost luate măsuri de descurajare a achiziționării de bilete din autobuze, cum se practica până acum, prin intermediul taxatoarelor.
Călătorii care urcă în autobuzele și microbuzele TPL Suceava fără a avea bilete sau abonamente au de plătit 5 lei pentru achiziția unui titlu de călătorie, la taxatoare sau șoferi, în funcție de mijlocul de transport.
Măsura a nemulțumit pe mulți dintre cei care în primele zile ale anului au urcat în autobuze fără nici o grijă, ignorând chiar automatele de bilete din stații, deoarece au fost obligați să plătească 5 lei pentru o călătorie.
Dacă în cazul unora nemulțumirile au avut la bază lipsa lor de informare în privința schimbărilor introduse, chiar dacă în mijloacele de transport au tot fost anunțate de anul trecut, în cazul altora au fost problemele de sistem.
Automatul de bilete de la Orizont, defect din prima zi cu număr mare de călători
De exemplu, la stația Orizont, una dintre cele mai frecventate din Suceava, automatul de bilete nu a mai acceptat marți dimineață plata cu numerar, singura variantă disponibilă fiind plata cu cardul. În aceste condiții, s-a format coadă la automatul de bilete, mai ales că majoritatea îl utilizau pentru prima dată și nu prea știau ce au de făcut, astfel încât nervii unora au răbufnit rapid. Problema, semnalată către cei de la TPL de la primele ore, nu a putut fi remediată nici după mai multe intervenții, astfel că s-a decis înlocuirea automatului cu altul, adus din altă stație, cel defect fiind trimis în service. Directorul TPL, Gabriel Petruc, a precizat că pentru a fi evitate astfel de situații a solicitat furnizorului două aparate de rezervă, cu care să se înlocuiască rapid cele care se blochează, astfel încât călătorii să nu mai aibă astfel de obstacole, mai ales pentru perioade mai îndelungate.
Călători recalcitranți, fără bilet, dar și controale cu Poliția Locală
Dacă unii suceveni consideră schimbările ca fiind binevenite, având la dispoziție și o mulțime de variante de procurare a titlurilor de călătorie, pentru unii, schimbările nu sunt văzute deloc cu ochi buni.
Reticenți la schimbare și la elementele de noutate, cu teama că nu se vor descurca cu sistemul de E-ticketing, unii suceveni au suduit din primele zile „porcăriile” de aparate cu care nu se puteau înțelege, regretând că se renunță la sistemul de taxare în autobuz, care li se părea foarte simplu – urcau și plăteai la taxatoare. Pe de altă parte, acest sistem simplu, considerat arhaic, era folosit doar la Suceava și era blamat de o mulțime de alți suceveni, care au cerut cu insistență, ani la rând, să se renunțe la taxatoare. Iar acum, când s-a făcut acest pas (doar parțial, fiind menținute încă trei luni, în anumite intervale orare, dar numai pentru a da biletele cu suprataxă), mulți se arată nemulțumiți că nu s-a păstrat vechiul sistem...
Pe de altă parte, odată cu reducerea numărului de taxatoare și eliminarea biletelor fizice, cumpărate din autobuz, s-a constatat deja o scădere a încasărilor la TPL și un fenomen care ar putea căpăta amploare – cel al călătorilor care nu plătesc nimic.
Tocmai de aceea, în perioada imediat următoare, echipele de control ale TPL vor fi prezente și cu reprezentanți ai Poliției Locale, iar cei prinși călătorind fraudulos vor fi sancționați corespunzător.