Garda Forestieră Suceava, instituție de control pe linie de depistare a activităților ilegale din domeniul exploatării materialelor lemnoase, nu reușește să asigure echipaj, pentru urgențe, sâmbăta și duminica.
Este o realitate care se petrece tot mai des, cei mai frustrați fiind polițiștii, care în multe situații au ajuns paznici de camioane pe perioade lungi de timp, chiar și câte 48 de ore.
Pe lângă frustrarea unora sau altora, din punctul nostru de vedere este inadmisibil ca o instituție de control să nu poată asigura un echipaj pentru urgențe și în weekenduri. Și din păcate nici nu este singura instituție de control care are program de luni până vineri, iar pe această temă vom mai reveni.
Ultimul caz este de la finele săptămânii trecute, când un camion care transporta o cantitate mare de lemn a fost oprit la Rădăuți, în parcarea Egger, în urma sesizărilor unor activiști de mediu. De seara zilei de vineri, 16 decembrie, un echipaj de poliție a păzit camionul cu lemne, acesta fiind condus spre Ocolul Silvic Marginea abia luni, 19 decembrie.
Acesta nu este un caz singular, iar astfel de episoade s-au repetat des în zilele nelucrătoare.
Personal puțin, subțiat și mai tare de concedii medicale
Contactat de Monitorul de Suceava, Mihai Gășpărel, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, a confirmat că au fost situații în care nu s-a putut răspunde cu echipaj în urma solicitării poliției, care la rândul ei a oprit camioane de obicei după apeluri la 112 ale activiștilor de mediu.
”Pot să vă spun că avem un total de 18 inspectori consilieri, din care șase oameni sunt acum în concediu medical. Noi avem periodic și acțiuni de control în zilele de sâmbătă și duminică, însă ne este imposibil să asigurăm o permanență de acest gen”, a declarat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava.
Acesta a explicat că un om care lucrează de luni până vineri în teren nu poate fi obligat să răspundă și la apelurile de sâmbătă și duminică, mai ales că nu există posibilitatea de a primi zile libere ulterior, volumul de muncă fiind foarte mare, spune Gășpărel.
Se cere mai multă implicare de la personalul specializat de la ocoalele silvice
El a mai ținut să sublinieze că tot personalul de la ocoalele silvice are posibilitatea și atribuțiile legale de a măsura lemnul și de a lua măsuri, în cazurile în care poliția solicită cubajul lemnului, iar Garda Forestieră nu are echipaj disponibil.
Așadar, se dă de înțeles că și personalul silvic de la ocoale s-ar putea implica mai mult. Pentru asta ar fi nevoie probabil de un protocol între instituții, pentru a se stabili cine, când și cum răspunde la cazurile apărute la final de săptămână.
Șeful Gărzii Forestiere mai spune că la fiecare bilanț anual solicită buget pentru a avea schema completă de oameni, însă se lucrează de ani de zile cu personal insuficient.
Așadar, cam toată lumea are dreptate sa, însă problema rămâne la fel de acută și de neplăcută.
avem instituții de control care nu pot constata o situație flagrantă imediată, fapt de care cei care comit ilegalități profită din plin. Iar din păcate asta este valabil și în alte domenii cel puțin la fel de importante ca cel legat de ilegalitățile din domeniul exploatării masei lemnoase.