Un instrument care permite oamenilor să regândească modul în care sunt integrate și utilizate informațiile pentru a îmbunătăți procesul decizional, Inteligența Artificială este tehnologia care revoluționează fiecare domeniu al vieții.
Ce este Inteligența Artificială?
Inteligența Artificială este o ramură a informaticii care se ocupă de comportamentul inteligent al mașinilor. Această tehnologie este bazată pe algoritmi care imită comportamentul uman și tiparele convenționale de răspuns. Principalul scop al tehnologiei AI este acela de a eficientiza activitățile de zi cu zi prin utilizarea mașinilor programate.
Cea mai importantă componentă a AI este învățarea automată. Sistemele AI funcționează prin acumularea unui flux mare de date etichetate. Acestea sunt analizate pentru a dezvolta modele și corelații care să prezică o situație viitoare.
Programarea AI se concentrează pe trei abilități cognitive: învățare, raționament și autrocorecție. Învățarea constă în dezvoltarea de algoritmi care să ofere instrucțiuni pas cu pas despre cum să finalizezi o anumită sarcină, analizând date pe care le transformă în informații utile. Raționamentul este procesul prin care este selectat algoritmul cel mai potrivit pentru a ajunge la rezultatul dorit. Prin procesul de autocorecție se ajustează continuuu algoritmii, în funcție de date de ultim moment, pentru a garanta cele mai precise rezultate.
Cum funcționează Inteligența Artificială
AI se referă, în general, la mașini care răspund la stimulare în concordanță cu răspunsurile tradiționale ale oamenilor, ținând cont de capacitatea umană de contemplare, judecată și intenție. Sistemele software iau decizii care necesită expertiză umană și ajută la anticiparea problemelor și rezolvarea lor pe măsură ce apar.
Algoritmii dezvoltați sunt utilizați pentru a lua decizii pe baza unor date recepționate în timp real. Folosind sisteme de stocare și viteze de procesare mari, AI aplică tehnici analitice prin care analizează datele instantaneu și ia decizii pe baza informațiilor derivate din acestea. Învățarea automată se bazează pe date suficient de frelevante pentru a permite algoritmilor să identifice modele utile. Datele pot fi sub forma de informații digitale, imagini din satelit, informații vizuale sau texte.
Sistemele de Inteligență Artificială sunt concepute pentru a se adapta pe măsură ce iau decizii. Datele noi vor configura viitoarele decizii luate de acestea, singurul scop fiind acela de identifica modelul optim de răspuns.
Utilizarea Inteligenței Artificiale în diferite domenii
AI este deja utilizată în multe domenii: în sectorul bancar, în domeniul medical, în industria jocurilor de noroc, în transporturi, producție, apărare și securitate. Andrew Ng, un pionier în Inteligența Artificială, asemăna impactul acesteia asupra lumii cu cel pe care l-a avut curentul electric.
În lumea afacerilor AI este folosită pentru a automatiza sarcini, pentru a îmbunătăți procesul decizional și pentru a crea produse și servicii noi. Medicina a adaptat AI pentru pentru a diagnostica boli și pentru a elabora scheme de tratament personalizate. De asemenea, după dezvoltarea rețelelor 5G și diminuarea timpului de latență, tehnologia inteligenței artificiale va face posibile intervenții operatorii la distanță. Educația beneficiază și ea de pe urma Inteligenței Artificiale. Aceasta ajută la personalizarea experiențelor de învățare și identificarea elevilor care riscă să rămână în urmă.
Pokerul online este unul dintre marii beneficiari ai acestei tehnologii. AI ajută la monitorizarea jocului și la identificarea comportamentelor de joc adictive, facilitând un mediu de joc sigur și stabil. În plus, utilizând Inteligența Artificială, atât jucătorii de poker live, cât și cei online, își vor putea îmbunătăți strategiile de joc. Fără doar și poate, orice jucător de poker cu pretenții este conștient de faptul că, pentru a avea succes și a se menține în top, trebuie mereu să-și îmbunătățească nivelul de joc, de la însușirea primelor poker reguli și citirea celor mai bune cărți despre poker până în momentul în care vrea să pună stop carierei. Analizând numeroase mâini simulate de și decizii ale jucătorilor, Inteligența Artficială a dezvoltat o strategie optimă pentru Texas Hold’em, dar și pentru alte variante ale jocului de poker.
Industria transporturilor este unul dintre sectoarele în care Inteligența Artificială și-a găsit rapid utilizarea. Se estimează că între 2014 și 2017, în tehnologia vehiculelor autonome au fost investite peste 80 de miliarde de dolari. Vehiculele autonome, mașini, camioane, autobuze, drone, folosesc capabilități tehnologice avansate care includ ghidarea și frânarea automată, sisteme de schimbare a benzii de mers, utilizarea camerelor și a senzorilor pentru a evita coliziunile sau sisteme de evitare a ambuteiajelor în trafic.
Viitorul este al orașelor inteligente
Inteligența Artificială va fi instrumentul prin care metropolele lumii vor beneficia de servicii mult îmbunătățite. Protejarea mediului, managementul resurselor, utilizarea energiei și prevenirea criminalității se vor baza pe AI.
Dacă unele administrații folosesc AI pentru a implementa contoare inteligente pentru utilități, semnale de trafic inteligente, aplicații de guvernare electronică, senzori de identificare pe pavaj sau altele, Departamentul de Pompieri din Cincinnati utilizează analiza datelor pentru a optimiza răspunsul la urgențele medicale. În funcție de tipul apelului, locația, vremea, apeluri similare, AI va ajuta la prioritizarea răspunsurilor și la identificarea celor mai bune modalități de a gestiona situațiile de urgență.
Devine din ce în ce mai evident că Inteligența Artificială va modela viitorul într-un mod greu de imaginat. Pe măsură ce tehnologia va avansa, va deschide noi oportunități pentru companii, dar și pentru oameni. Stă în puterea noastră care aceste schimbări să fie în folosul omenirii.