Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunțat că a fost confirmat un nou caz de rabie în județ, de această dată la bovină. Este vorba de o vacă dintr-o fermă din satul Slobozia, comuna Zvoriștea, cu un total de 35 de efective de bovine. Cazul este așadar delicat.
În total, în exploatație mai există 35 de bovine, 4 câini, 4 pisici și patru porci. Câinii și pisicile au fost vaccinați încă din data de 20 decembrie, iar campania de vaccinare va fi extinsă la toate animalele din exploatație și apoi din focar.
Marți, la ora 17.00, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor prin care s-au aprobat măsurile de prevenire a rabiei urmare a acestui caz nou.
”Vrem ca toți cetățenii să conștientizeze aspectele privind gravitatea bolii precum și obligația de a anunța medicului veterinar din comună orice comportament anormal al animalelor deținute, în gospodărie, în special câini și pisici, precum și orice caz de mortalitate intervenit la animale.
Recomandăm ca, în continuare, personalul care deservește adăposturile de câini fără stăpân sau persoanele care în gospodării dețin un număr mai mare de câini sau pisici să solicite, la Direcția de Sănătate Publică, vaccinarea antirabică”, este apelul transmis de doctorul Dănuț Corneanu, directorul adjunct al DSVSA Suceava.
Este al cincilea caz de rabie confirmat în județul Suceava, celelalte fiind la câini din Siret și Grămești.
Dacă în județul nostru cazul de la Slobozia-Zvoriștea este primul la bovină, la Sirețel-Pașcani evoluează un focar cu 12 cazuri de rabie la bovină și 6 la vulpe.
Pe acest fond periculos, sucevenii sunt rugați să colaboreze cu medicii veterinari pentru vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării. Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi.
Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor, câini/pisici tinere, iar ulterior, prin repetiții anuale. Totuși, mulți câini cu stăpân, chiar din cei de rasă, nu au încă vaccinul făcut.
Cu virusul rabiei nu este deloc de glumă
”Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero”, a avertizat doctorul Corneanu.
Patru membri ai familiei și doi medici veterinari, contacți direcți cu vaca bolnavă
Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat că în urma anchetei epidemiologice de la Zvoriștea au fost identificate șase persoane care au fost în contact cu animalul diagnosticat cu rabie, respectiv patru persoane din familie și doi medici veterinari.
Cele patru persoane din familie au fost deja în cursul zilei de marți la Spitalul Județean și s-au vaccinat antirabic, iar cei doi medici veterinari urmează să se prezinte în vederea vaccinării.
DSP Suceava a anunțat că monitorizează permanent existența vaccinului antirabic în toate unitățile spitalicești din județ.