Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava se apropie, cu mari eforturi, de finalizarea campaniei de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor cu stăpân în localitățile în care au fost confirmate focare de rabie, respectiv Siret și Grămești.
Campania s-a derulat în timp record cu trei echipe de medici coordonate de DSVSA Suceava și cu sprijinul direct, inclusiv financiar, al fundației EQUIWENT.
”Am reușit să acoperim în mare parte cele două localități în care am avut cazuri confirmate, s-a muncit intens din poartă în poartă la populațiile de câini și pisici cu stăpân, iar Primăria Siret a demarat o campanie de strângere a câinilor fără stăpân, care au fost și ei vaccinați. Pe zona celor patru focare situația este cât de cât sub control zicem noi, însă, din păcate, avem și probleme cu suceveni care nu vor să colaboreze, pur și simplu refuză nejustificat vaccinarea câinilor și pisicilor”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava.
Cei care refuză o fac fie de teama costurilor, fie din motive ”medicale”, acuzând că vaccinul nu este benefic, în ciuda datelor științifice clare.
Vaccinul antirabic este pus gratuit la dispoziție de Statul Român, crescătorul având de achitat cel mult 15-20 de lei, cu tot cu microcip, carnet de sănătate (dacă este cazul) sau cu manoperă.
Doctorul Voloșeniuc nu a ascuns că în unele cazuri colegii săi trebuie să ducă muncă de lămurire cu sucevenii în vederea vaccinării, ceea ce înseamnă timp pierdut și presiune psihică suplimentară.
Foarte important de precizat, sanitar-veterinarii au cadru legal pentru a-i amenda pe posesorii de câini și pisici care refuză nejustificat vaccinarea antirabică. Amenda este de 800 de lei și sunt deja câteva cazuri în care s-a aplicat sancțiune contravențională, la persoane din imediata apropiere a focarelor, care au refuzat imunizarea animalelor.
Doctorul Voloșeniuc și-a exprimat speranța că aceste cazuri în care se dau amenzi vor fi excepții.
Campania de vaccinare antirabică se desfășoară la nivelul întregului județ Suceava și are ca prioritate în următoarea perioadă zona Dolhasca – Liteni, aflată aproape de multiplele focare de rabie de la Sirețel și Lespezi – cu 12 cazuri de turbare la bovine și 6 la vulpe.
Cu virusul rabiei nu este deloc de glumit. Boala este mortală la animal, dar și la om, dacă nu se intervine imediat
În județul Suceava, virusul rabiei s-a confirmat la trei câini din Siret și la unul din Grămești.
Orice sucevean care observă un comportament ieșit din comun la câine, pisică, vulpe, bovină etc. este rugat să anunțe imediat un medic veterinar. Animalul care are virusul rabiei prezintă semne nervoase, spasme, salivație abundentă, dezinteres total față de hrană.
Virusul rabiei este mortal inclusiv la om, în cazul în care se transmite de la animal. Virusul se poate transmite relativ ușor, nu doar prin mușcătură. De exemplu, este suficientă o microleziune pe pielea persoanei care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită.
În lume, rabia ucide anual zeci de mii de oameni.
Cei care au avut de a face cu un caz de rabie la un animal din gospodărie înțeleg poate cel mai bine cât de grav și de traumatizant este virusul pentru animal, fără a mai lua în calcul o transmitere la om, ceea ce poate duce la o tragedie în doar câteva zile.