Angajați din mai multe școli din județ au recurs la o formă de protest inedită, pentru a-și exprima nemulțumirile vizavi de o serie de disfuncționalități din învățământul preuniversitar.
Aceștia au scris pe tablele din sălile de curs care sunt neajunsurile sistemului, problemele care-i nemulțumesc, dar și o serie de cerințe, revendicări, pe care doresc să le aducă în atenția decidenților.
Un alt aspect puternic reliefat în protestul oamenilor școlii îl reprezintă alocareaa 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, în 2023, „continuându-se astfel lungul șir al măsurilor de subfinanțare a educației”.
Inițiativa aparține Sindicatului „Pro-Educația” Suceava, alăturându-se angajați de la liceul din Dumbrăveni, Colegiul „Petru Rareș” Suceava, Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung, CSEI Gura Humorului, Școala Nr. 3 Gura Humorului etc.
Pe lângă mesajele scrise pe tablă, angajații din școli au purtat cocarde la brațe cu mesajul „Investind în EDUCAȚIE, investiți în VIITOR!”.
„2,1% la Educație? Este Trist, Frustrant, Injust”, „Responsabilitate pentru valoarea umană – 6% din PIB”, „Respectați legea! Investiți în educație!”, „Mai puține comisii, cercuri pedagogice desfășurate diferit!”, ”Măriți salariile personalului nedidactic”, „Lipsă manuale, necorelarea salariilor cu rata inflației, crearea unui compartiment separat pentru burse, neacordareea sporului de ecran, de stres, lipsa dotărilor din laboratoare, neactualizarea EDUSAL”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe tablele din sălile de curs de profesorii nemulțumiți.
Revendicări ale oamenilor școlii
Potrivit liderului Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro Educația” Suceava, prof. Traian Pădureț, ”principala revendicare a protestului este alocarea de 6% din PIB pentru finanțarea Educației, prevedere din lege care există de 12 ani. De asemenea, solicităm majorarea corectă (având în vedere și inflația), cu cel puțin 15% a salariilor întregului personal din învățământ; calculul corect al drepturilor salariale suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice, astfel încât școlile să-și desfășoare activitatea în condiții cât mai bune; majorarea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară garantat în plată în anul 2023. Acestea sunt o parte din revendicări”.
Acesta a mai povestit că, săptămâna aceasta, liderii sindicali s-au întâlnit la București cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Ligia Deca.
Principalele teme au vizat salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din învățământ. Prim-ministrul a arătat că Guvernul analizează o formulă salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației, în corelare cu importanța strategică acordată învățământului.