Clinica Oftalmologică Novaoptic a organizat sâmbătă, 10 decembrie 2022, un workshop cu specialiștii vederii, intitulat „Soluții moderne pentru managementul miopiei”.
Evenimentul a fost organizat alături de partenerii HoyaLens România, Cooper Vision și Fidia Pharma Romania. Invitatul special al workshopului a fost dr. Daniela Goicea, medic specialist oftalmolog, președinte EurOK Europa de Est.
În cadrul grupului de lucru, specialiștii au vorbit despre miopie ca fiind cea mai frecventă tulburare de vedere la copii, un viciu de refracție care se manifestă prin vedere neclară la distanță, în timp ce la aproape vederea este bună.
Dr. Cristina David, medic primar oftalmolog la Clinica Novaoptic, a explicat că atunci când un copil are miopie, părinții pot vedea niște semne pe care trebuie să le ia în considerare: copilul tinde să compenseze vederea la distanță prin strângerea ochilor, prin micșorarea fantei palpebrale, printr-un aspect încruntat pentru a-și clarifica imaginea.
„Copilul se plasează în fața televizorului, mai aproape, pentru că nu poate vedea detalii din locul unde stătea înainte. Alteori se mută în clasă într-o bancă mai în față pentru a putea citi la tablă”, a spus dr. Cristina David, considerând că aceste semnale trebuie să le dea de gândit părinților.
Factori genetici și factori de mediu care influențează miopia
Studiile arată că miopia este influențată de factori genetici și de factori de mediu. Un copil cu părinți cu miopie are de 3 ori risc mai mare față de alți copii de a dezvolta miopie. Factorii de mediu sunt legați de activitățile zilnice, de numărul de ore petrecute afară în aer liber, în lumină naturală, și de numărul de ore petrecut în fața ecranelor sau în apropiere acestora. „Față de generațiile anterioare, copiii acum stau mai mult timp în casă și folosesc calculatorul, tableta, telefonul, iar aceste ecrane care sunt ținute aproape au acest efect de stimulare a miopiei. De remarcat că la vârste foarte fragede, chiar de la 2 ani, copiii au ca jucărie un telefon mobil, lucru care nu este deloc recomandat pentru că privirea unui ecran aflat la mică distanță de ochi induce miopizarea ochiului”, a remarcat dr. Cristina David.
Sfaturi pentru părinți, pentru a împiedica miopia la copii
Specialiștii de la Clinica Oftalmologică Novaoptic îi sfătuiesc pe părinți să țină cont de câteva sfaturi simple și foarte eficiente dacă își doresc ca fiul sau fiica lor să nu fie diagnosticați cu miopie.
Sfaturi pentru părinți:
- Pentru a preveni miopia, copiii trebuie să petreacă minimum două ore pe zi afară, în lumină naturală, la plimbare, la joacă sau drumeție.
- Un copil care are vârsta între 5 și 13 ani ar trebui să doarmă 9 – 11 ore pe noapte; pentru adolescenții care au vârste cuprinse între 14 și 17 ani, sunt recomandate între 8 și 10 ore de somn. Ora de culcare recomandată pentru copii este 22:00, iar pentru adolescenți este 23:00.
- Specialiștii spun că toți copiii până la vârsta de 2 ani nu trebuie să folosească telefonul mobil sau tableta, cei cu vârste între 2 și 5 ani, pot să stea mai puțin de o oră pe zi în fața ecranului, iar copiii și adolescenții cu vârste între 5 și 17 ani pot să petreacă maxim două ore pe zi în fața ecranelor. Nu trebuie neglijate pauzele de 10 minute la fiecare 45 de minute de lucru de aproape pentru citit, scris, telefon/tabletă/calculator. Se recomandă limitarea timpului petrecut la ecrane pentru relaxare.
- Părinții trebuie să le vorbească copiilor despre hrana sănătoasă și să le asigure, în perioada de creștere, o alimentație echilibrată, care să conțină multe fructe și legume, cu alimente cât mai puțin procesate.
Despre importanța controalelor oftalmologice la copii ne-a vorbit și dr. Cristina David, care a spus că „pentru a detecta din timp instalarea deficiențelor vizuale, este extrem de importantă efectuarea controalelor oftalmologice periodice. S-a constatat că în timpul pandemiei, cazurile noi de miopie au cunoscut o creștere importantă, în paralel cu o progresie alarmantă în cazul copiilor deja diagnosticați. Miopia necorectată, prin efortul pe care îl face copilul de a-și clarifica imaginea, în timp, duce la dureri de cap. Miopia în general debutează la vârsta școlară, pe la 10-12 ani, dar lucrurile s-au schimbat în ultimii ani și constatăm că și copii de grădiniță sau din clasa pregătitoare au miopie. Așadar, acum miopia debutează mai devreme, pe la 6-7 ani, iar numărul miopilor în întreaga lume crește an de an. Până în anul 2050, se estimează că jumătate din populația planetei va avea miopie”.
Miyosmart, modul inteligent de a trata miopia la copii
„De ce ne îngrijorează miopia la copii? Pentru că ea progresează. De la debutul miopiei se observă o creștere a numărului dioptriilor date pentru corecția vederii și copiii cu vârste mici au rată de creștere mai rapidă a miopiei. S-a constatat că la copiii cu vârste între 6 și 12 ani, miopia crește mai repede decât la cei care au peste 12 ani, când ritmul de creștere devine mai lent. Cu cât crește miopia, cu atât sunt riscuri pentru mai târziu. Pentru că un adult miop, cu o miopie de 5 dioptrii, în cursul vieții lui, este expus la anumite afecțiuni vizuale grave: glaucomul, cataracta, dezlipirea de retină. De aceea, ne propunem să menținem copilul la valori cât mai mici ale miopiei, prevenind progresia miopiei prin toate soluțiile moderne pe care clinica Novaoptic le oferă copiilor”, recomandă dr. Cristina David.
SOLUȚIILE MODERNE DE PREVENIRE A CREȘTERII MIOPIEI
- Ochelarii cu lentile speciale Miyosmart
- Lentilele de contact MiSight, lentile moi, cu înlocuire zilnică pentru purtare 12 – 14 ore pe durata zilei, produse de firma Cooper Vision, cu eficiență dovedită prin studii de 7 ani.
- Lentilele de contact de noapte (metoda numită ortokeratologie). Acestea sunt lentile cu design special care purtate pe durata somnului au rolul să aplatizeze corneea și să reducă temporar miopia până la -6,00D, permițând copilului să vadă bine pe toată durata zilei, fără ochelari.
- Administrarea de picături de atropină pediatrică (în concentrație foarte mică) în fiecare seară la culcare, pe termen lung
- Noutățile absolute sunt: lentilele de contact moi, de zi, cu design special pentru încetinirea progresiei miopiei: MiSight (cu purtare zilnică), MiOpia, BYO premium MC (cu înlocuire la 3 luni) de la firma CooperVision pe care le puteți găsi numai la Clinica Novaoptic
Reducerea progresiei miopiei
Specialiștii clinicii Novaoptic utilizează în practică lentilele Miyosmart care asigură corecția vederii, dar sunt și lentile tratament prin efectul indus de stopare a progresiei miopiei.
Studiile pe durata a 6 ani au arătat că purtătorii de lentile Miyosmart au o reducere a progresiei miopiei cu 60% față de copii care au vederea corectată cu lentile monofocale, obișnuite. Cu cât reducem mai mult rata progresiei dioptriei, cu atât menținem copilul în zona de siguranță de miopie mică, pentru ca mai târziu viitorul adult să nu fie expus la afecțiunile oculare grave prezentate mai sus.
Fiecare dioptrie contează!
La Novaoptic, centru de management modern al miopiei, fiecare copil sau adolescent cu miopie este atent evaluat, pentru a se recomanda soluția cea mai potrivită de management a miopiei, fie ochelari cu lentile Miyosmart, fie lentile de contact de noapte, fie lentile de contact MiSight, noile lentile zilnice lansate acum în România.