Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu consideră că votul Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen ar trebui privit și dintr-o altă perspectivă. Bogdan Gheorghiu a spus că dacă ar fi de dat crezare informațiilor apărute, conform cărora reprezentanți ai unei companii ar fi solicitat drept exclusiv asupra exploatărilor din Marea Neagră și alte beneficii, se poate spune că este prima dată când România spune un nu hotărât și nu se lasă șantajată.
„Nu credeți că toate vocile care cer acum demisii de onoare vor doar capital politic din dezamăgirea colectivă? Cred că este momentul să fim maturi, să gândim rațional și nu emoțional, să înțelegem și să ne repliem, să apreciem vasta susținere de care avem parte în comunitatea europeană, la cel mai înalt nivel. Este o poziție pe care nu am mai avut-o vreodată, așa că bine ar fi să ne concentrăm pe a o păstra. Citind lecțiile de politică externă oferite cu atâta emfază de un fost prim-ministru de al cărui nume se leagă multe privatizări nefavorabile României, nu pot decât să mă gândesc că presiunile Austriei au venit într-un moment în care avem un președinte demn, ferm apărător al intereselor țării”, a spus Gheorghiu.
El a adăugat că este clar că s-a încercat o condiționare pentru a fi mai devreme cu câteva luni „acolo unde vom ajunge oricum”. „Poate că, totuși, dacă prețul este atât de mare, merită să mai așteptăm puțin. Nu mai vorbim despre valul de solidaritate proromânesc absolut fără precedent la nivel european și punerea la zid, tot fără precedent, pe care o suferă austriecii din partea tuturor partenerilor europeni. Privind lucrurile cu datele și reacțiile de acum, nu știu, zău, cine a avut o viziune mai bună vizavi de gestionarea acestei situații”, a afirmat deputatul liberal.
El a arătat că Austriei i se reproșează lipsa unității, însă din punctul său de vedere ar trebui și puțină solidaritate cu cei care și-au pus toată energia pentru ca România să facă un pas înainte. „Un pas demn! Am așteptat 11 ani. De ce să dăm curs acum unor condiționări speculative, care vor să exploateze ceva ce vom primi oricum? Și asta în cel mai scurt timp. Mai este puțin. Foarte puțin!”, a încheiat Bogdan Gheorghiu.