Virusul rabiei circulă serios prin județele din regiunea Moldovei, inclusiv în județul Suceava, problema fiind una delicată și care necesită multă atenție, dar și implicare din partea autorităților, dar și a sucevenilor.
Avertismentul vine de la doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a atras atenția că problema este delicată și poate deveni critică dacă virusul este ”scăpat” în rândul câinilor fără stăpân.
”Este esențială gestionarea problemei câinilor fără stăpân, a celor sălbăticiți. Dacă virusul ajunge le acești câini atunci riscul de transmitere la om devine mare”, a avertizat doctorul Voloșeniuc.
El a arătat că în județul Suceava sunt patru cazuri de turbare confirmate la câini cu stăpân (trei la Siret și unul la Grămești), în timp ce în județul Iași, pe zona Sirețel, este un focar cu 12 cazuri de turbare la bovine și șase la vulpe. Și în județul Botoșani sunt trei cazuri confirmate la bovine, în timp ce în Neamț un prim caz de turbare la câine era în curs de confirmare.
”Apelul principal către suceveni este de a se implica și a colabora în campania de vaccinare a speciilor receptive la rabie, câine și pisică. Campania este în desfășurare, merge mai bine în ultima perioadă, sunt și mulți stăpâni de câini și pisici care caută medicul veterinar sau cabinetul pentru a face vaccinarea. Avem și noi echipe de la DSVSA care sprijină medicii veterinari concesionari în campania de vaccinare antirabică, cu accent pe zona Siret și mai nou pe zona Dolhasca-Liteni, aflată aproape de focarul de la Sirețel”, a explicat doctorul Voloșeniuc.
Vaccin antirabic pot face și trebuie să facă și oamenii care au un contact frecvent cu animalele, în special medicii veterinari și cei care lucrează la adăposturile de câini.
Un apel important este și către primăriile din județ, privind gestionarea câinilor fără stăpân. Câinii sălbăticiți, cei care se plimbă între zonele de pădure și cele locuite, pot fi un vector major de răspândire al turbării.
În mod obligatoriu, orice câine care ajunge într-un adăpost trebuie să fie vaccinat antirabic și izolat câteva zile de restul câinilor.
Orice sucevean care observă un comportament ieșit din comun la câine, pisică, vulpe, bovină etc. este rugat să anunțe imediat un medic veterinar. Animalul care are virusul rabiei prezintă semne nervoase, spasme, salivație abundentă, dezinteres total față de hrană.
Virusul rabiei este mortal inclusiv la om, în cazul în care se transmite de la animal. Virusul se poate transmite relativ ușor, nu doar prin mușcătură. De exemplu, este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită.
În lume, rabia ucide anual zeci de mii de oameni.