Teach for Romania anunță organizarea celei de-a doua ediții a Galei ”Profesorul Anului din mediul rural”, în care vor fi premiați educatori, învățători, profesori sau consilieri școlari din școlile rurale. În cadrul competiției vor fi cinci categorii de premii, iar nominalizările pot fi făcute de elevi, părinți, alte cadre didactice, directori de școli ori ONG-uri. Termenul limită pentru nominalizări este 15 ianuarie 2023.
Potrivit organizatorilor, Teach for Romania, gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural. Nominalizările se fac pentru proiectele derulate în perioada septembrie 2021 – august 2022, pe https://teachforromania.org/gala-2023/.
”Cea de-a doua ediție a evenimentului va pune din nou reflectoarele pe calitatea educației din mediul rural, promovând acele cadre didactice care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Vom acorda recunoștință, vizibilitate și premii profesorilor câștigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, colegii de cancelarie, părinți și alți membri ai comunității”, menționează Teach for Romania.
Cele cinci categorii de premii la care se pot face nominalizări sunt: Prevenirea abandonului școlar, Dezvoltarea literației (a abilităților de citit-scris), Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, Dezvoltarea leadership-ului la elevi, Implicarea în comunitate.
Finaliștii pentru fiecare categorie din competiție vor fi anunțați la data de 1 februarie 2023, iar pe 23 februarie va avea loc Gala ”Profesorul Anului din mediul rural”, unde vor fi invitați cei trei finaliști de la fiecare categorie și vor fi anunțați câștigătorii.
Câștigătorii vor fi premiați cu un premiu în bani în valoare de 1000 de euro.
În 2022, printre câștigători au fost și două cadre didactice din județul Suceava. Este vorba despre Romeo Bolohan – profesor la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, finalist la categoria Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, și Adina Popa – învățătoare la Şcoala Gimnazială Basarabi, finalistă la categoria Dezvoltarea literației.